Алпинистът Иван Томов ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе"

  • 18 юли 2019 16:05

  • 935
  • 0
Алпинистът Иван Томов ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе"
© Фейсбук

Алпинистът Иван Томов ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе". Предложението бе прието по време на днешното заседание на Общинския съвет /ОбС/ в крайдунавския град.

35-годишният Иван Томов загина на 17 май тази година на слизане от четвъртия по височина връх в света - Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород.

Званието се присъжда за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма.

От Общинския съвет припомнят, че Томов се е занимавал активно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо дружество "Приста", завършил е и курс за планински водачи. От 2005 г. се занимава с алпинизъм, като има множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите.

През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява.

Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини