Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

  • 18 юли 2019 14:36

  • 327
  • 0
Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон
© Facebook/Atanas Skatov Sportist

В 4:09 ч българско време алпинистът Атанас Скатов се изкачи на 13-ия по височина връх на планетата Гашербрум 2. Той е 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум (в превод от местния език Красивата планина).

Това е най- силния сезон на алпиниста досега с три изкачени осемхилядници за 2 месеца.

На 15 май Скатов успя да изкатери Канчендзьонга, третият по височина връх на планетата от 8586 м. На 12 юли стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080 м) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050 м) се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници връх - Гашербрум 2.

С това си постижение той се превръща в първия българин успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното време от 6 дни.

В групата са участвали още и представители от Италия, Полша ,Китай и Непал. В момента се придвижват към лагер 3 на 7300 м.

“През цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина.” - сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Преодоляването на този връх е част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход , който Атанас Скатов започна през 2015 г.

За 5 години оттогава това е деветия му успешен връх, който той добави към вече изкачените - Манаслу (2015 г.), Аннапурна и Макалу (2016 г.), Лхотце и Еверест (2017 г.), Чо Ойо (2018 г.).

До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете - Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин окичил се с Хималайската корона (14-е осемхилядника) и първия веган в света с това постижение.

Последвайте канала на

Novini.bg
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини