Група роми мамили възрастни хора в Кюстендилско с дърва за огрев

  • 17 юли 2019 14:07

  • 320
  • 0
Група роми мамили възрастни хора в Кюстендилско с дърва за огрев
© Булфото (архив)

Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва за огрев, като ги карали да плащат за по-висока кубатура от доставената, съобщи по време на пресконференция директорът на Регионалната агенция по горите /РДГ/ Здравчо Тодоров, предаде БТА.

В дирекцията имали информация, че купувайки дървения материал от скрадовете в Кюстендил, ромите изисквали документи за по-голямо количество от действително купеното. След като извозвали дървата с камионче по селата в региона, търговците доставяли на клиентите си по три кубика, но давали документи за шест и искали за толкова да им се заплати.

"Това са системни нарушители, които сме хващали по няколко пъти. Затворихме склада им, те имат съставени актове и задържано транспортно средство, но явно са решили да продължават. Жалко е, че възрастните хора по селата са потърпевши", коментира Тодоров.

От дирекцията казаха, че по случая работи и полицията. Директорът на РДГ посочи, че от началото на годината са извършени общо 3 154 проверки по контрола и опазването на горските територии в района на дирекцията. Проверявани са били обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, обекти за добив на дървесина, ловци, риболовци и други физически лица. Въпреки нанесените сериозни вреди на бялборовите култури от върхов корояд, проверки са установили, че засегнатите площи намаляват и проблемът отшумява, казаха още от РДГ. Оттам посочиха, че през миналата година са били засегнати 3 700 хектара, а през тази са констатирани заболели едва 1 980 хектара, но стари площи.

Около 1700 дка черен бор обаче са били засегнати от гъбни патогени, причиняващи съхнене, заради влагата и топлината. Директорът на природен парк "Рилски манастир" Димитър Георгиев съобщи, че с цел опазването на горите в района на природния парк е въведена практика служители на парка да задължават туристите да попълват декларации да не оставят незапален огън и боклуци след себе си.

"Това важи особено за почивните дни, когато е основният пътникопоток в Рилския манастир", каза Григоров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини