В Ямболско не са регистрирани случаи на чума по свинете, но има близка опасност

  • 16 юли 2019 15:17

  • 251
  • 1
В Ямболско не са регистрирани случаи на чума по свинете, но има близка опасност
© Pixabay

В Ямболска област засега не са регистрирани случаи на болестта африканска чума по свинете, но преди дни са открити заболели животни в близост до границата с Бургаска област. Това бе посочено на заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол по повод на разпространението на болестта.

В областта функционират три промишлени ферми за отглеждане на свине, пет фамилни ферми и стотици стопани, които гледат неизвестен брой животни в дворовете си.

Повечето от тези животни не са регистрирани и идентифицирани от ветеринарните власти, движението им е нерегламентирано и често са хранени с кланични отпадъци, което ги превръща в опасни огнища за болестта, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Николай Георгиев.

Сериозна опасност за разпространението на болестта са и дивите свине. След закриването на ловния сезон на 15 януари ветеринарните служби нямат данни за здравното състояние на дивите животни. Болестта лесно може да се предаде и чрез нерегламентираното транспортиране на живи домашни и диви животни и на месо от тях, посочи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните.

Представителите на различни държавни институции и собствениците на свинеферми набелязаха мерки за премахване на възможностите за разпространението на африканската чума по свинете. Областната епизоотична комисия ще координира действията на институциите и всяка седмица ще отчита промените в епизоотичната обстановка.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дядо Радой

2019.07.16 | 15:39

1

Голяма прилика с един евро-депутат от .....СДС-то. Само че оня е спец по плескавиците.

Добави коментар

Водещи новини