Умира ли вица: Основаха НЗОК и отмениха смъртното наказание

  • 16 юли 2019 12:50

  • 1896
  • 0
Умира ли вица: Основаха НЗОК и отмениха смъртното наказание
© новини.бг/архив/, булфото/архив/, Gettyimages/архи

В разгара на лятото се разпали и поредната дискусия за промяна на системата на здравното осигуряване на българите и недолюбваната от тях Национална здравно осигурителна каса /НЗОК/, в която потънаха милиони левове от парите им като вода в пясък през 20-те години от съществуването на касата, без това да доведе до по-добро обслужване на пациентите. Здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, който е всепризнат блестящ финансист, предлага нов модел – българите сами да избират къде да се осигуряват - в касата или в нови, частни фондове.

Министър Ананиев вече публично представи своето предложение за демонополизацията на неефективната НЗОК на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни. Разбира се, идеята му веднага намери както свои привърженици, така и противници, но нали все пак целта е в споровете да се роди по-добрият модел за здравно осигуряване.

Какво предлага Ананиев?

- Да не се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус.

- Частният фонд трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи.

- Гражданите със здравни права да имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, да си остават в НЗОК.

- Веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

- Здравната вноска да  се запази на 8%.

Пълна подкрепа на Ананиев дотук дават повечето от специалистите в здравната система, които са на мнение, че новият модел представлява промяна в няколко направления и има възможност касата да има конкуренти и по този начин пациентите да могат да избират къде да се лекуват при възможно най-добри условия.

Застрахователите в здравеопазването обаче смятат, че този процент – 8 на сто е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд.

Още м.г. бившият здравен министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва коментира, че държавата има намерения да абдикира от своите задължения в сектора като ги прехвърли на частни фондове. "Когато си в ситуацията на пациент за себе си или детето си, последната ти работа е да си контролираш правата или начина, по който се разходват твоите пари. Трябва да има системи и институции, които да го правят от твое име, които получават заплатите си с твоите данъци. Тоест изтеглянето на държавата, декларацията "не можем или не желаем да решим тези проблеми, да се сборим с лобитата", прехвърляме това нещо на някакви осигурителни фондове и даваме на същите тези лобита още пари през законово задължение на хората да дават допълнително пари е отказ на държавата от здравна политика", коментира тогава бившият здравен министър.

Сега той обяви, че подкрепя предложението на Ананиев, да се раздели здравният пакет на основен и допълнителен. По думите му е било крайно време да стане ясно за какви здравни услуги плащаме.

„НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Ако той се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна“, предупреди Москов. Като него мислят и представители на опозицията, които се опасяват, че правата на по-бедните ни сънародници няма да бъдат добре защитени с новия модел. По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет.

Повечето от управителите на големите болници като например Асен Балтов на „Пирогов” и др. застават зад гърба на здравния министър и твърдят, че стъпката му е смела и заслужава подкрепа, за да може най-после да започне дълго очакваната реформа в здравеопазването. Тепърва ще се види как предложенията на всички страни ще изкристализират. Дано промените да са за добро и в полза на пациентите, защото всичко останало ще е напусто. Няма съмнение, че болната система на здравеопазването има нужда от промени, но досега при всеки опит за изменения от разни страни се надига "експертен" вой и всяко начинание се стопира. Крайно време е някой да удари по масата и смело да започне. Но все пак не е зле да не забравяме, че ситуацията ни е като в този анекдот:

- Докторе, всичко ме боли!
- Съсредоточете се! За всичко няма да ви стигнат парите!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1896 0

Свързани новини

Водещи новини