Православната църква чества Света мъченица Юлия

  • 16 юли 2019 07:39

  • 846
  • 0
Православната църква чества Света мъченица Юлия
© Булфото (архив)

Православната църква чества Света мъченица Юлия.

Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но, когато персийците покорили града, те отвлекли много хора от града. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата ѝ, но Юлия не се отрекла от Христос.

Смъртта ѝ настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости - мъчителите ѝ решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата.

Имен ден празнуват: Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли

От друга страна Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса. 16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус" определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.).

Днес празнуват и съименниците на императора. 15, 16 и 17 юли: Започват Горещниците, не се работи. Според народните поверия през Горещниците не се работи, не се ходи на нива, не се пали пещ и не се приготвя хляб. На 16 юли имен ден празнуват всички с имена Юлия, Юлиян, Юлияна. Според народните вярвания днес е вторият ден от т.нар. Горещници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини