За да няма повече „хората, кучета ги яли”

  • 15 юли 2019 15:02

  • 4754
  • 0
За да няма повече „хората, кучета ги яли”
© pixabay, бтв

Най-лесно би било просто стопаните на домашни любимци да спазват законите и правилата, а ако не искат – да бъдат наказвани. След поредното нападение на „зле възпитан” питбул, жестоко наръфал своята стопанка и двама мъже, наети да го дресират, е крайно време да спрат лакърдиите „за” и „против” кучетата да се извеждат с намордник и на каишка, а нарушителите да плащат солени глоби.

Питбулът, нападнал стопанката си и своите дресировчици през уикенда, е поредният кървав случай, в който кучета буквално „ядат” хора. Миналия месец почина 77-годишна жена, която беше нападната от свободно скитащ питбул в монтанско село. Ангелина бе блъсната от кучето на улицата, закараха я в болница, но тя повече не стана...

Преди месец съдът в Козлодуй наложи 1000 лева на друга дама, горда притежателка на такава порода пес, който пък в края на миналата година нападна мъж, бутна го и той си счупи таза....

През май т.г. питбул разкъса крака на жена в Асеновград. А през февруари друг екземпляр от същата порода нападна семейство в Хасково...

Случилото се в началото на юни, когато 39-годишният Димитър от софийското село Владо Тричков бе разкъсан от пет кучета Кане Корсо, може да ви се струва като сюжет от зловещ хорър, ама не е. Истина е. Трагична и тъжна реалност в българската действителност.

Ще спра дотук с обобщението на показателните случаи, в които четириноги, поради животинската си същност, нападат хора. Разбира се, че винаги в такива моменти с основание си казваме, че не са виновни животните, а хората. Обаче си знаем колко нехайни и безхаберни люде има сред нас, поради което е важно да има ред и санкции за онези, които отказват да ги спазват.

На 26 юни депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, регламентиращи от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник. С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци. А 300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.

Досега всички санкции за подобно поведение бяха 100 лв. и се вижда какъв ефект имат. Важно е също така да има редовни проверки дали тези новогласувани правила ще се спазват. Защото слабият контрол гарантира просперирет на нарушителите както досега и, да не дава Бог, още и още кървави инциденти между хора и кучета.

У нас всеки може да си отглежда куче от опасни породи, но в държавите - побратими нам от ЕС са въвели строги регламенти, чрез закони в защита и подкрепа преди всичко на човешкия живот. Такива са Германия, Великобритания, Италия, Франция, Португалия Полша и др...

Едно от най-разпространените големи и агресивни кучета – ротвайлерът, е със специален режим във Франция, Италия, Румъния, Португалия, Украйна и Испания.

Породата Дого аржентино пък е забранена в Испания, Великобритания, Италия, Румъния, Норвегия, Португалия, Малта и Украйна.

В Испания например, за да станеш собственик на такова куче, трябва да си над 18 години, да не си бил осъждан и да имаш застраховка за отговорност на стойност 120 хил. евро.

Във Франция собствениците преминават обучителен курс за отглеждане на по-агресивни кучета. Разхождането им на обществени места е строго забранено. Ако това се случи или кучето да ухапе човек, собственикът може да отиде в затвора за три месеца и да плати глоба от 3750 евро.

Може би трябва по-често да си припомняме тези известни сравнения, за да стане по-ясно за всички, че в Европа трябва да се стремим да сме като европейците. Не ли?!

Както казваше героят на Чехов Романсов в „Разговор на човек с куче”: „Та ти... ти можеш да ръмжиш срещу човек? А? За пръв път в живота си чувам. Бога ми... А нима не знаеш, че човекът е венецът на творението?”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4754 0

Водещи новини