Започна изнасянето на опасния серовъглерод от „Химко”

  • 15 юли 2019 13:24

  • 386
  • 0
Започна изнасянето на опасния серовъглерод от „Химко”
© Getty Images/Guliver (архив)

Започна изпълнението на планираните дейности по изпразване на потенциално опасните контейнери със серовъглерод на територията на бившия торов завод "Химко" край Враца и извозването на химическия продукт извън града и страната.

Вчера бяха изпробвани съоръженията, с които ще се изпразват контейнерите. Пробите бяха извършени в присъствието на представители на контролните органи, кмета на община Враца Калин Каменов, заместник-областния управител Мирослав Комитски и собственика на фирма "Камибо" Станислав Попов. Днес работата по плана за изпразване и извозване на серовъглерода започна с тестване от празна автоцистерна на трасето, по което ще се транспортира продукта.

Периметърът на зоната за сигурност при извършването планираните дейности е 400 метра, каза кметът на Враца Калин Каменов. Той е в границите на оградената територия на бившия торов завод. В тази зона е забранена употребата на всички електронни устройства. В нея работи малък екип на фирмата, натоварена с работата по претоварване на серовъглерода в автоцистерните, както и чуждестранен експерт-наблюдател. На мястото се намират и противопожарен автомобил и специализиран автомобил за химическа защита.

Работата на предприятията в съседство с площадката на бившия завод "Химко" не е прекъсвана и няма основание да бъде спирана, каза кметът Калин Каменов в отговор на въпрос на БТА.

Не се предвижда и евакуация на хората от съседните жилищни квартали, защото няма опасност за тях, уточни той. Маршрутът на автоцистерните при извозване на продукта ще бъде осигуряван от полицейски екипи и пилотен автомобил. Очаква се при добри метеорологични условия работата по изпразване на контейнерите и извозването на продукта да завърши до края на седмицата, посочи Калин Каменов.
 

Последвайте канала на

БТА
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини