В Банско се проведе възстановката "Собраа се арамии, арамии банскалии"

  • 14 юли 2019 16:05

  • 1027
  • 0
В Банско се проведе възстановката "Собраа се арамии, арамии банскалии"
©

Има събития, за които няма достатъчно силни думи, за да се разкажат. Трябва да се преживеят! Днешното беше точно такова. Въоръжени до зъби комити бродеха из гората в дъждовния летен ден и чакаха обявяването на най-святото нещо - Свободата.

Това съобщиха от Община Банско.

Пукна пушка арамия и те се събраха да изиграят най-тежкото, най-мъжкото, най-мълчаното хоро. Изписка гайда и се чу песен, тръгнаха момците към града да занесат добрата вест. И народът с тях! Сълзи от радост, от гордост и сподавени чувства. Всички ли се завръщат? Всяка невеста ли ще срещне своя любим. По главите им закичваха росен здравец, а на лицата им грейваха все по-широки усмивки.

И там, на мегдана, ги чакаше Яворов с думите: "Братя, събрали сме се тук да посрещнем най-ценното нещо в живота на човек - Свободата. С онази светлина, братя пред която сложиха непокорните си глави Гоце и Даме, и хилядите още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото е свята. Не позволявайте сърцата ви да се свиват от коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея. Братя българи, поздравявам ви като жителите на първото свободно селище на българското отечество - Македония!".

И пукнаха радостно пушкалата, и песен се разля и се сля с историята, и невести, дъщери, сестри, и свидни майчици свалиха кърпите от главите и се втурнаха сред мъжете. И стана чудо - народът ликува! Стотици сърца затупкаха в ритъма на тъпана и се изви кръшно хоро. Хорото на свободата. Не, не сме се върнали назад във времето, всичко това се случи днес в Градския парк в Банско. "Собраа се арамии, арамии банскалии" нарекоха спектакъла - възстановка екипът на Народно читалище "Никола Вапцаров" - Банско, подготвен специално за последния ден на фестивала "Фолклорна магия".

Сигурни сме, че няма човек, който да не се е почувствал горд и достоен син на майка България, след като е присъствал на мястото. Сигурни сме, че екотът на пушките на мъжете от "Дружина Перински Айдути" дълго ще звучи в съзнанието ни, напомняйки за дълбочината на корените ни и давайки крила на взора ни в бъдещето. Това е Банско - природата тук е пуснала в ход фантазията и е събрала на едно място най-редките красоти. Ето - моми и невести се надпяват с птиците, момци и зрели мъже се надпреварват с препускащия вятър. Банскалии творят своя днешен ден и подготвят утрешния. Някои го наричат бъдеще, за тях е живият живот, мечта. И вливат се в твоето бъдеще, Банско, като реките, белите реки на вечния Пирин.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини