Пореден протест в София с искане за забрана на фермите за ценни кожи

  • 09 юли 2019 20:25

  • 358
  • 0
Пореден протест в София с искане за забрана на фермите за ценни кожи
© Булфото (архив)

Шествие за забрана на фермите за ценни кожи се провежда тази вечер в София. Над 50 протестиращи се събраха на площад "Независимост" в 19 часа с възгласи "фермите за кожи са много лоши". Демонстрацията им завърши пред НДК с модно ревю.

Активистите алармират, че годишно над 100 милиона животни в света са убивани заради кожите им, които се използват от модната индустрия и настояват отглеждането и убиването на норки и лисици само заради кожите им да бъде забранено със закон у нас.

Това е поредната проява на активистите, които за последно протестираха пред прозорците на Министерския съвет през юни.  Те алармират, че през ноември около 130 000 животни ще бъдат убити в газовите камери на двете функциониращи български ферми за ценни кожи.

Природозащитниците припомнят, че 17 европейски държави са приели мерки срещу фермите за кожи, а в 12 от страните е въведена и пълна забрана. 

Протестиращите изтъкват, че вече дори модната индустрия отхвърля употребата на ценните кожи като над 1000 модни марки по света са се включили в кампанията "Търговец без ценни кожи". Защитниците на животни предупреждават, че това е само първият от серия подобни протести. Те изтъкват, че безсмисленото, по думите им, убиване на стотици хиляди животни може да се спре единствено с решение на политиците. Според тях, такава забрана е преди всичко морален избор, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини