Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град "Мисионис" край Търговище

  • 09 юли 2019 14:42

  • 1112
  • 1
Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град "Мисионис" край Търговище
©

Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град "Мисионис" край Търговище. През това лято за проучване са осигурени 50 000 лева от общината и спонсори, съобщиха от администрацията на кмета Дарин Димитров.

За началото на летния археологически сезон в античния град днес е отслужен водосвет от свещеноиконом Славчо Проданов. Работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху проучването на сектора, северно от Базилика 2, съобщиха археолозите Ангел Конаклиев от РИМ - Търговище и проф. Николай Овчаров. Те обясниха, че е разкрита сграда, която, по всяка вероятност, е култова, т.е., храм. По подобие на останалите шест такива на територията на "Мисионис", новата е изградена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

Проучваните на крепостта обекти датират от времето на Първата и Втората българска държава, както и от ранновизантийския период (V-VI век). Археолозите представиха и реставрирания баптистерий т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Съоръжението е експонирано, като над него е изградено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

Община Търговище финансира с 35 000 лв. проучванията на крепостта. "Това е историята на нашия град и е важно да я пазим. Изказвам своята признателност и към всички съграждани и спонсори, които осигуряват средства и за консервацията на обектите, тъй като тя е не по-малко важна от самото им разкриване", каза кметът.

Община Търговище очаква становище по нейно заявление за прехвърляне на собствеността на "Мисионис" от държавна в общинска. Сега античният град попада в обхвата на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще позволи кандидатстване по различни програми и проекти за развитие на туристическия обект и изграждането на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.

Последвайте канала на

Novini.bg
1112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жалко

2019.07.09 | 17:56

1

През това лято за проучване са осигурени 50 000 лева от общината и спонсори, съобщиха от администрацията на кмета Дарин Димитров.

И какво правим с тази сума ?????? Вземете попитайте профитата в бранша и не хвалете общината отпуснала 1 ст. за 1 хляб -СМЕШНИЦИ

Добави коментар

Водещи новини