Енергиен експерт: Защо държавата не подкрепя индустрията за тока, както правят в останалите страни от ЕС?

  • 04 юли 2019 17:22

  • 1142
  • 0
Енергиен експерт: Защо държавата не подкрепя индустрията за тока, както правят в останалите страни от ЕС?
© бнт

Зам.-председателят на Българския енергиен форум - БЕФ Антон Иванов коментира пред "Новини.бг." енергийната криза, която се пали по повод поскъпването на тока за индустрията и това, че отделни предприятия днес спряха производствата си и се канят да го направят и утре и т.н.. Това ощетява десетки българи, които остават без заплати.

"Ситуацията с цената на електрическата енергия на пазара "Ден напред" наистина се изостря в последните дни. От страна на индустрията се чуха тежки обвинения по отношение на държавните ведомства, към търговците, които от своя страна се оплакаха от някои търгове. Т.е. от различните страни се видя недоволството по отношение на пазара на еленергия.

Считам, че "Ден напред" показва дълбочината на напрежението, което съществува на свободния пазар. Ние смятаме, че реформите в родният енергиен сектор се забавиха твърде много. Това призна вече дори изпълнителният директор на НЕК и е основната причина за резките покачвания на електрическата енергия.
От 1 юли освен, че стана доста топло и заработиха климатиците, влязоха в сила и някои законови промени, които сега дават своето отражение. При положение, че се запази съществената роля на регулирания пазар, ангажиментите на държавните дружества към него, той изпълнява доста социална функция, въпреки че това не е негова роля. Реакцията е заради по-голяма тежест към него, каквато носят индустриалните потребители. За да се решат тези проблеми, са нужни дълбоки промени в енергийния сектор. Изменения в частта, която регулира излизането на пазара на нови различни производители. Това тежи на целия сектор.

Първите стъпки вече се правят - вадят се нови производители на пазара, но това не решава проблемите. Когато цените на пазара "Ден напред" бяха най-високи, тогава и количествата на произведена еленергия бяха рекордно високи.
Проблемът е, че няма достатъчен контрол на поведението на отделни играчи на пазара. Тази отговорност се пада на КЕВР, тя трябва да го реши като влезе по-активно в своята контролна функция.

На базата на една по-обхватна енергийна стратегия, трябва да се върви към пълна либерализация на пазара. Трябва да се премести социалната функция от енергийния сектор към съответното ресорно министерство - социалното, което да подпомата бедните хора с енергийни помощи. Част от проблема сега, както и острата реакция на индустрията, се породиха от това, че у нас няма политики за подкрепа на индустриалните предприятия, каквито има в останалите страни от ЕС. Тези политики позволяват икономическите субекти, които потребяват големи количества еленергия да ползват преференции и подкрепа.

Претенциите на индустрията според мен са обосновани. Трябва да имаме по-балансирано разходване на този ресурс, който държавата трупа от въглеродните емисии. Не само за намаляване на цените към индустрията, а и за намаляване на тежестта на индустриалните потребители. Всичко е в ръцете на Министерството на енергетиката и КЕВР.
Не съм в позиция да давам съвети на работодателите, те имат инструменти за търсене на еленергия от различни пазари. Трябва обаче да се търси диалог за балансирано преразпределение на тежестта в сектора. А не да се стоварва върху плещите само на икономическите субекти, които генерират национален продукт.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1142 0

Свързани новини

Водещи новини