Столична община разкрива нова социална услуга за възрастни хора и пълнолетни с увреждания

  • 03 юли 2019 15:47

  • 425
  • 0
Столична община разкрива нова социална услуга за възрастни хора и пълнолетни с увреждания
© Столична Община

В социалната сфера развиваме услуги, които дават възможност хората да получат адекватна грижа. Общо 90 социални услуги, половината от тях са за деца и семейства, 35 са насочени към възрастни и пълнолетни с увреждания.

Разкрихме и 32 клубове на пенсионера. Чрез общинското предприятие "Социален патронаж" предоставяме услуги на над 1600 лица, на 800 се осигурява обяд.

Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска при подписването на договор за безвъзмездна финансова помощ за разширяване на грижите и услугите за възрастни хора от типа патронажна грижа със зам.-министъра на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Подписването на договора бе извършено в присъствието на заместник-кмета по социални дейности Албена Атанасова.

Проектът се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. с безвъзмездна финансова помощ от 830 063 лв.

Осигурява се извършването на дейности за възрастни хора, като ще бъдат обхванати 360 възрастни хора над 65г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и за пълнолетни хора с увреждания и техните семейства, които се нуждаят от подкрепа в домашна среда. Продължителността на проекта е 18 месеца като услугата ще се реализира пилотно за период от 12 месеца.

Предоставянето на услугите ще се извършва съгласно изискванията на Управляващия орган и ще бъде съобразено с Методиката за предоставяне на патронажна грижа, разработена от Министерство на здравеопазването.

Патронажната грижа ще се извършва като интегрирана услуга със здравен и социален компонент. Тя ще се предоставя почасово, до 2 часа на ден, чрез мобилен екип, който отива при ползвателя. Ще се акцентира върху медицинско обслужване, допълнено от социален елемент, при отчитане на индивидуалните нужди на хората.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини