Спрете идиотията в парка да има коли, които газят деца!

  • 01 юли 2019 15:08

  • 1415
  • 0
Спрете идиотията в парка да има коли, които газят деца!
© булфото/архив/

Де се е чуло и видяло в парк да има паркинг? Това с основание питат тези дни протестиращи гневни граждани във Варна. Въпросът обаче е резонен и за много други български градове, в чиито градски градини и зелени площи  влизат и паркират произволно  и безконтролно всякакви наглеци с автомобили. Повод за протестите в морската столица сега е смъртта на малката Радослава, прегазена в Морската градина.

4-годишното момиченце е смачкано от мощното БМВ на румънски гражданин в събота около 17 часа, паркирал в парка.  Там били спрели колата си и опечалените родители, които, пишат днес регионалните медии, имали репродуктивни проблеми близо 10 години чакали появата на рожбата си. Трагедията за това семейство е огромна. За обществото ни, също. Прокуратурата иска постоянен арест за шофьора, но дори да бъде осъден, това няма как да утеши и възмезди почернените родители.

Само дни преди това на пешеходна пътека във Варна бяха прегазени две възрастни жени, а преди това загина и моторист. Който е бил в града, номиниран за българската морска столица, е наясно какви коли и с какви скорости се движат там. И това е така непроменимо от години - по време на различни парийни управления.

„1202 катастрофи са регистрирани във Варна и областта от началото на годината”, съобщи миналия месец пред „Фокус” старши инспектор Драгомир Ганчев, началник на група „Пътен контрол“ при Областната дирекция на МВР във Варна.  „294 от инцидентите са с пострадали граждани, като 19 са загиналите, а 390 са ранените. Най-често катастрофи във Варна стават по интензивно натоварените големи булеварди и причината е несъобразена скорост и изпреварвания”.

Във Варна от години джигитите вилнея на воля, а контролните органи и общинските власти очевидно демонстрират безсилие да се справят с тази вакханалия. Затова протестът на варненци сега е справедлив и е добре да не спира, докато не се вземат конкретни мерки за озаптяването на беснеещите пътни хулигани. Преди време там загина и моторист, а колегите му се вдигнаха на бунт, но бързо се отказаха.

Сега представители на гражданските организации “Варна диша” и велоклуб “Спартак” смятат, че отговорни за трагедията са правно-нормативният отдел на община Варна и Варненският административен съд, който отменил заповед на кмета да се забрани движението на коли в градината.

По типично български обичай, познат до болка, едната институция се оправдава с другата, а всички солидарно кършат безпомощно и безхаберно ръце, че не можели нищо да направят. Ами защо ги дундуркаме на бюджетната хранилка тогава? Нали ядат народни пари, за да вкарват и да се грижат да има ред и порядки в общия ни живот!

В Закона за движение по пътищата ясно е разписано, че е забранено преминаването и паркирането на автомобили в паркове и градинки. Общините си имат наредби за организацията на движение, изготвени от общинските съвети по места. Кой не си върши работата и не наказва наглеците, които ги нарушават? И още по-страшно – които газят деца и възрастни хора?

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1415 0

Свързани новини

Водещи новини