В Тетевен тържествено бяха отбелязани 200 г. от рождението на Петко Милев – Страшния

  • 29 юни 2019 20:52

  • 1087
  • 0
В Тетевен тържествено бяха отбелязани 200 г. от рождението на Петко Милев – Страшния
© Община Тетевен

На 29 юни 2019 г. се проведе Тържествено честване по повод 200 г. от рождението на Петко Милев – Страшния, известен и като Страшника. Пред емблематичния за град Тетевен паметник бе отслужен молебен за здраве и бе почетена паметта на големия български революционер, отдаден тетевенец и пламенен балканджия. Обредът бе извършен от отец Нектарий от Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“, съобщиха от общината.

Да се преклонят пред паметта на Петко Милев-Страшния бяха дошли зам.-Кметовете на Община Тетевен - Борис Врабевски и Тони Стоев, Н. Пр. Ангел Ангелов – Посланик на Република България в Република Северна Македония, доц. д-р Борислав Великов - Председател на 39-тото Народно събрание, Председател на фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“, д-р Милен Врабевски - Председател на Фондация Българска Памет, майор о.з. Петко Пандурски - Зам.-председател на Съюза на ветераните от войните на България, проф. Пламен Митев – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. Пламен Павлов и проф. Петко Петков - Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, младежки и граждански организации, общественици, граждани и гости на община Тетевен.

Зам.-кметът на Община Тетевен Борис Врабевски поздрави присъстващите, като изтъкна, че Тетевен винаги ще се прекланя пред Петко Милев, защото е изключителен пример за храброст и мъжество на всички поколения. Н.Пр. Ангел Ангелов, потомък на революционера, напомни, че битката за България не е приключила и че и днес всички ние заедно трябва да се водим от светлия пример на предците си като Петко Страшния, за да опазим страната си достойно, а доц. д-р Борислав Великов добави, че освен роднините на Петко Милев, какъвто е и самият той, всички, които обичат България и Тетевен са негови достойни наследници. Мъжка вокална група „Вежен“ изпълни  патриотични песни, а присъстващите поднесоха венци и цветя.

Програмата продължи с дискусия, организирана от Община Тетевен, фондация Българска памет и фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“, която се състоя в  препълнената зала на Общински съвет – Тетевен. На нея присъстващите получиха исторически книги, издадени от фондация Българска Памет. В нея се включиха проф. Митев, проф. Павлов и проф. Петков, които запознаха присъстващите с още интересни факти за живота на Петко Милев – Страшния.

Проф. Павлов описа подробно социалната среда на Петко Милев, маркира тетевенските колонии в други населени места в България и чужбина и подчерта, че миграционните процеси не са факт само на съвремието, а се коренят и в миналото. Той очерта и връзката между Петко Милев и Станьо Врабевски, която, види се, достойно продължават и днес предците им в обществено полезни дела за Тетевен и България. Проф. Митев отдели специално внимание на дейността на Страшника в Тетевенския революционен комитет, един от първите създадени изобщо, като подчерта - единствено Васил Левски и Петко Милев са имали удивителната смелост да заявят на съдебния процес, че тяхната борба е насочена към свобода и установяване на Българската държава. Той изказа възхищение пред почитта на тетевенци към техните герои днес. На свой ред проф. Петков представи книгата на Антоанета Савова – „Възрожденският Тетевен през спомените на Мильо Табаков“.

В труда на Антоанета Савова са посочени биографиите на Петко Милев и неговия син Мильо Табаков, животът в Тетевен през Възраждането и след Освобождението и бе наречен от проф. Петков „бисер към историческата книжовна съкровищница на България, който би подтикнал младите към патриотизъм.“.

Цона Петкова – Директор на Исторически музей – гр. Тетевен поднесе презентация по повод годишнината от рождението на Петко Милев, включваща предмети на възрожденеца, запазени за поколенията. Тя оповести, че знамето на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, дарено от Петко Страшния на музея, в момента се реставрира, като разходите са поети от фондация Българска Памет.   

Община Тетевен, съвместно с фондация „Българска памет“ и фондация „Доц. Борислав Великов- Монтана“, проведе и конкурс за презентация и есе на тема „200 години от рождението на Петко Милев – Страшника“ на ученици на възраст от 14 до 18 г. Отличен с първо място за есе бе Анаид Асенов - ученик от НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, следван от Милена Иванова (2-ро място), Лилиян Цанова и Ивелина Райкова (3-то място) – ученички от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен. За най-добра презентация бе избрана тази на Велизар Зарков от СУ „Г. Бенковски“ – гр. Тетевен, на второ място бе класиран Симеон Симеонов от НПГГСД „Сава Младенов“, като третото място заеха Якослав Кънчев и Николай Андреев от същото училище. Всички отличени получиха парични награди, подсигурени от фондация „Българска памет“ и фондация „Доц. Борислав Великов - Монтана“. Всички отличени получиха и книги, осигурени от Институт на свободните изследователи „Хистерион“ и сп. „Авито-Хол“, които връчи  Таня Доганова – Христова - създател и дългогодишен главен художествен ръководител на камерния хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният“, диригент и кинорежисьор-документалист.

По повод честванията на 200 г. от рождението на Петко Милев, в гр. Тетевен  от 29 до 30 юни се проведе и Научна конференция под надслов „Борбите Български“, която бе организирана от Институт на свободните изследователи „Хистерион“ в лицето на Таня Доганова – Христова и Димитър Димитров, FLS (Fellow of the Linnean Society of London), с подкрепата на Община Тетевен. Събитието бе открито от Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, който благодари на всички, че с подобни събития съхраняват историческата памет на България.

Симпозиумът събра представители на академичната общност, сред които проф. Пламен Павлов, проф. Илия Тодев, проф. Филип Куманов, проф. Лиляна Райчева, доц. Милен Михов, проф. Добрин Денев, д-р Иван Даракчиев, доц. д-р Мартин Гюзелев, доц. д-р Атанас Орачев, Детелина Денчева, Петко Маринов, Димитър Пенев, Асен Ботев, Иван Лишков, Венета Генова-Поборникова, Никола Казански, Христо Смолянов, Симеон Пешов, Здравчо Здравчев, Боян Ботев и Христо Буковски. Специално внимание бе отделено и на делото на Сидер Войвода, участник в националноосвободителното движение и живота на тетевенеца Баньо Маринов, виден революционер и предводител на Кресненско-Разложкото въстание. Представените научни трудове ще бъдат издадени в сборник до края на 2019 г.

Припомняме, че във връзка с тържественото отбелязване на 200 години от рождението на Петко Милев Страшния, дни по-рано в град Тетевен бяха почистени паметниците на Петко Милев Страшния и Васил Левски. Почистването бе извършено със спомоществователството на Фондация Българска памет и Фондация ,,Доцент Борислав Великов – Монтана“, носеща името на доц. д-р Борислав Великов - потомък на Петко Страшния.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини