Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра стотици посетители в Котел

  • 29 юни 2019 16:47

  • 536
  • 1
Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра стотици посетители в Котел
© Булфото (архив)

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра днес стотици посетители в Котел, макар че само преди дни градът пострада от придошлата река Котленска. Наводнени бяха домове и пътища.

"Реагирахме много бързо и успяхме да нормализираме инфраструктурата, за да станат достъпни улиците за леки автомобили, за екипи на Бърза помощ", каза пред репортер на БТА кметът на общината Коста Каранашев.

Дезинфекцирани са били всички райони, БЧК са подпомогнали хората със завивки. Днес е получено дарение - бяла техника, за да може пострадалите по-бързо да се върнат към нормалния живот. От общинския съвет са гласували помощ за тях в размер на 30 000 лева. Водата в града все още е с голяма мътност и не е годна за пиене; очаква се в близките дни положението да се нормализира, посочи Каранашев.

Фестивалът се прави в парка "Изворите" в края на юни и съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинария, танци, музика и изложение на ръчно тъкани котленски килими.

Днешният ден започна със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. В импровизираните "Села на етносите" хора от българския, турския, каракачанския и ромския етнос демонстрираха свои ритуали, традиции и обичаи. Гостуващи и местни самодейни състави от читалища представят свои изпълнения. През целия ден ще има концерти на рокгрупата "Крос", на ансамбъл "Българе", на "Сигнал" и други. В рамките на фестивала се организира и Петата национална среща на лютиерите в България - "Родолюбие".

В последния фестивален ден - неделя, ще има образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, а закриването ще бъде от 14.00 часа.

За първи път в тазгодишното издание има фермерски пазар, където продукти представят производители от цялата страна.

Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Близо 15 000 души са посетили празника през 2018 година.

Последвайте канала на

БТА
536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2019.06.29 | 23:07

1

Браво

Добави коментар

Водещи новини