Майката на Мими дарява средства за построяването на център за деца с Даун

  • 29 юни 2019 10:52

  • 1115
  • 0
Майката на Мими дарява средства за построяването на център за деца с Даун
© Кадър бТВ

"Трябва да се облекчи животът на хората с Даун в България, трябва да се намери решение на проблема с лекарствата за болните деца”, каза в предаването „Тази събота” по бТВ Надя Мирчева, майката на починалата Мими.

„За Мими заговори цяла България. Може би това ще помогне да се подредят тези административни абсурди. Искаме най-малкото, когато се роди едно дете с проблем – със синдром на Даун или друго увреждане, то да бъде прието достойно. Лекарите да не произнасят присъди от сорта: „От това човек няма да стане, остави го, не си усложнявай живота”, коментира Тони Маринова, председател на сдружение „Синдром на Даун” .

Надя призна, че е чувала тези думи. От отдел „Закрила на детето” е чувала, че средата в дома ѝ не е подходяща и детето е в риск от изоставяне, защото има мухъл в банята.

Тони Маринова даде пример и с друг абсурд – майките на деца с Даун години наред не могат да станат лични асистенти на децата си.

„Много обичаме да казваме, че няма пари. Не, няма организация на тези пари, няма човещина. В България проблемът не са парите, а човещината. Ако има човеци, ще има и работещи институции”, заяви Маринова.

140 хил. лв. от дарителската сметка за лечението на 6-годишната Мими в чужбина, което не се реализира, майка ѝ ще дари за изграждане на хубав център за децата с Даун, какъвто държавата така и не изгради.

Министърът на здравеопазването обеща, че другата седмица ще приеме родителите болни деца на среща. Те обаче планират да излязат на протест на 11 юли. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1115 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини