Мая Манолова: Не машините, а организаторите издъниха изборите

  • 28 юни 2019 12:46

  • 413
  • 1
© Novini.bg

Едва 27,5% от българските граждани са избрали да гласуват машинно в секциите, където това е било възможно. Това заяви на брифинг пред журналисти омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на по време на дискусия, посветена на машинното гласуване, предаде репортер на Novini.bg.

,,За този нисък процент определено са допринесли организаторите на изборите заради всичките неуредици на ЦИК, както и липсата на всякаква информационна кампания, която да насърчава българските граждани да гласуват с машини'', сподели Манолова.

,,В 1139 секции има неотчетени преференции за кандидатите, или по-точно несъответствие с информацията, гласувана с машините, и отразеното в крайния протокол. Това несъответствие е резултат от работата на СИК. За какво става дума? Става дума за това, че протоколът от машинното гласуване показва 15 гласа за даден кандидат от определена партия, а накрая в протоколите на СИК е записано по-ниско число от 15. Така че не машините издъниха тези избори, а СИК и организаторите. Вината за тези близо 1200 неверни протокола е само и единствено на СИК, а не на машините'', коментира омбудсманът.

,,Имам следното питане: защо ЦИК нае машини, а не закупи такива? Да кажеш, че машините са били скъпи и стрували 59 лева на глас е наистина некоректно и цинично. Та те са похарчили 9 милиона лева за наем, а за есента ще дадат общо 18 милиона лева за същите машини, защото тогава и тяхната бройка ще бъде удвоена. Дефекти от тези 3000 машини показаха около 10 на брой и по данни на организаторите е било невъзможно тези машини да бъдат подменени заради самата организация и неуредица, създадени от ЦИК'', допълни Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и изрази мнение, че гласовете на българските граждани са били нарушени.

Последвайте канала на

Novini.bg
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Избирател

2019.06.28 | 13:08

1

Миризливата,о кюстендилска, нагла слива се опитва отново, след Костиноброд, да инсинуира фалшифициране на изборите!
Ама простакесоо,,, в тия комисии къде са били членовете на БСП, комисионните членове имам в предвид, а не тези на Братя Галеви, червена нагла к.урвооо!

Добави коментар

Водещи новини