Главен комисар Николов в Ловеч: Агенцията по предотвратяване на градушките е в пълна готовност

  • 25 юни 2019 12:54

  • 305
  • 0
Главен комисар Николов в Ловеч: Агенцията по предотвратяване на градушките е в пълна готовност
© Булфото (архив)

Най-важното е при очакваната усложнена метеорологична обстановка да не допуснем жертви.

Това заяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в Ловеч, предаде БТА. Поводът за посещението му бе прогнозата за значителни и интензивни валежи и гръмотевични бури, очакваните количества са 50-65 литра на квадратен метър. Към 15.00 часа се предвижда рязко влошаване на обстановката, като за Ловеч е обявен оранжев код. Николов присъства и на предварително събрания Областен съвет за намаляване на риска от бедствия към Областния управител.

Агенцията по предотвратяване на градушките е в пълна готовност. "Запознат съм с готовността на структурите на МВР - Областната дирекция и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Там нямам съмнение. Идеята е да заостря вниманието, защото най-важното е да не допуснем жертви. Каквото сме успели да направим по отношение на превенцията, сме направили", каза главен комисар Николов.

Според него сега е важно, при усложняване на обстановката, критичните участъци да бъдат наблюдавани, информацията да се обработва бързо и при необходимост да бъде взето решение незабавно за евакуиране на хората, за да няма пострадали и загинали. "По отношение на щетите застрахователи и държавният бюджет ще помогнат", където е възможно, добави още той.

По думите му няма критични ситуации в страната след последните валежи. Обстановката се нормализира. Нивата на реките и язовирите са в рамките на допустимото, като постоянно се наблюдават. "Най-важното, което трябва всички ние да разберем, че нашият подход трябва да бъде завъртян от реакция към превенция, да бъдем готови, да предприемем необходимите инженерно-технически решения, да премахнем предпоставките за възникване на бедствия, а тези, които не можем, да реагираме с добре обучени хора и добре планирани мерки", посочи Николов.

Той посъветва хората да следят националните или регионални медии, където ще получат информация за обстановката и указания при бедствена ситуация.

Относно пожара в ТЕЦ "Марица изток 2" главен комисар Николай Николов заяви, че на място са застрахователите, които трябва да оценят щетите. При добра организация се очаква до края на годината да бъде възстановено производството на блок 8. Няма опасност от замърсяване.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини