Мирослав Найденов: „Къщите за тъщите” доказаха, че ДФ „Земеделие” се нуждае от прочистване

  • 19 юни 2019 13:33

  • 2420
  • 0
Мирослав Найденов: „Къщите за тъщите” доказаха, че ДФ „Земеделие” се нуждае от прочистване
© булфото/архив/

Бившият земеделски министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на коментира пред „Новини.бг.” скандала с неправомерното харчене на евросредства за къщи за гости по програмата на ЕК за развитие на селските райони, наречен от медиите „къщи за тъщи”. Найденов прогнозира възможните рискове за страната ни и набеляза адекватни мерки за изход от създалата се конфликтна ситуация, която е във фокуса на общественото внимание.

Мярката за изграждането на къщите за селски туризъм беше грозно компроментирана и съвсем очаквано общественото внимание сега е фокусирано върху тези проблеми. Съгласно изискванията на ЕК трябва да се прави около 5-процентов мониторинг  - периодът, в който бенефициентът има задължение да използва къщите по предназначение. По думите на ексминистър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в, са били наблюдавани 18 на сто, но ето, че са пропуснали някои проекти. Които пък донесоха много лош имидж за ресора и за страната ни. Очевидно има проблеми със системата за анализ и оценка на риска.

Би било грешка обаче да слагаме под един знаменател цялата програма за развитие на селските региони. Тя е мега, най-ресурсната за ЕС за 7 години с няколко милиарда лева, включва и много други дейности.

Освен заявката на прокуратурата да бъдат проверени дали всички къщи за гости се ползват по предназначение, отделно ревизия правят от ДФЗ и МЗХ. Надявам се резултатите да бъдат публично огласени и да се направи прецизен анализ на дейностите по мярката. Важно е да си направим съответни поуки, за да не се допускат аналогични грешки за следващият програмен период /2020-2027г./, тъй като тази програма ще продължи.

Важно е занапред служители от ДФЗ да не участват в подготовката и да компроментират такива проекти. Всички замесени и виновни за този сканадал, трябва да върнат взетите средства – около 10 млн.лв.. За някои трябва да има и наказателно преследване, а виновните служители от фонда да бъдат освободени.

ЕК тепърва едва ли ще ни санкционира, тъй като програмният период вече е одитиран от Брюксел, направени са финансови корекции, имаше изявление на говорителя на комисията, който подчерта, че очаква българските власти да решат тук,на място, този проблем. За да бъдем съвсем обективни, има и други страни членки с подобни проблеми.  Не, че трябва да се гордеем, ама все пак България не е в челото на класацията на страни, злоупотребили с евросредства.

Фокусът на общественото внимание сега е върху този скандал, защото знаем колко са чувствителни българите на тема къщи. Затова е много важно да се вкара ред, но да не се спира тази мярка. Да погледнем и от друга страна – има много хора, които са използвали средствата по предназначение и са създали алтернатива на заетост в бедни райони, развиват туризма по тези места и не бива да се отказваме от тази възможност. Да не стане така, че да бъдат наказани и добросъвестните хора и покрай сухото да изгори и мокрото, както казва народът ни.

Адекватни ще са следните мерки:

- Да се подобри системата за анализ на риска като се вкарат допълнителни критерии в нея, за да не могат занапред да минават проекти на недобросъвестни граждани.

- Също така, задължително да се подобри наблюдението на тази дейност. Не е възможен 100%-ов мониторинг на всичките проекти, които са близо 5000, но е важно системата да насочна вниманието към следене на рисковите.

- Много е важно да се прочисти ДФЗ от недобросъвестни служители, които са в явен конфликт на интереси. За някои от тях се знае от години назад, че се занимават с това, но досега са там. Във фонда работят около 2000 служители, които освен да администрарат проектите, имат заетост и по отношение на директните плащания, където средствата са два пъти повече. Вярно е, че обемът на работата им е голям, но пък и никой не ги е взел насила във фонда, така че не бива да се оправдават, че работят на черно, за да си докарват повече пари.

- Държавата е крайно време да сложи ред в консултантските услуги. Много от правещите това, всъщност са заети с чисто лобиране. Затова държавата трябва да ревизира консултантските фирми и на пазара да останат онези, които работят коректно, а не всеки да търси и използва контактите си в порочни схеми.

Ако се направят поне тези изброени тук стъпки от страна на държавата, министерството и фонда, то съм сигурен, че ще постигнем европейски порядък в използването на тези евросредства.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2420 0

Свързани новини

Водещи новини