Първан Симеонов: Оставката на Нинова бе вот на доверие към нея

  • 17 юни 2019 11:27

  • 2399
  • 0
Първан Симеонов: Оставката на Нинова бе вот на доверие към нея
© булфото/архив/

Коментар на политолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл”, по повод на дадената, а вчера изненадващо оттеглена оставка от лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Още след изборите прогнозирах, че оставката на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за е по-скоро като вот на доверие към нея. Редовият социалист се огледа и не видя нищо по-добро, показа моят политологичен анализ. В момента Нинова е безалтернативна опция за лидер на БСП.

По-красиво обаче щеше да бъде, ако процедурата беше минала през преизбирането й. Но видяхме, че тя реши изненадващо да оттегли оставката си. Не беше много елегантна тази поза ала стил: „На кого ни оставяш, върни се!”

Трябва да признаем обаче, че в последните месеци, години, Нинова леко пресоли манджата като положи много усилия срещу вътрешната опозиция. Сега обаче пък противниците й прекалиха, защото е безспорен факт, че Нинова е доста успешен председател на БСП. Затова беше прекомерно да й се търсят наследници в този момент. И двете страни сбъркаха в мярката.

Нинова получи нов шанс, но ако загуби местните избори, ще й бъде много трудно. В политиката най- големият ресурс е общественото доверие. Никой от опозицията срещу Нинова няма нейният рейтинг на одобрение сред редовите социалисти. Не казвам кой е крив, и кой е прав, а съобщавам факти от нашите редовни месечни замервания – тя е най-одобряваният кандидат за поста председател на БСП.

Това има своето логично обяснение – ние, българите, доказано харесваме новото и енергичното и не одобряваме онези, които вече сме виждали да управляват.

Според мен обаче Нинова допусна една основна грешка – не биваше така агресивно да изтласква Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, който е своеобразен капитал като председател на ПЕС. Той е разумен човек, който в известен смисъл понесе тежестта и на чужди негативи и донякъде несправедливо загуби рейтинг. Нямаше нужда да се постъпва така с него, той може само да помогне в имиджов план.

Моята препоръка към Нинова е да се поуспокои и да не бъде като пренавита пружина. Също да бъде по-гъвкава, защото вътрешната опозиция набира скорост. Но най-важното за БСП е да се опита да се възползва от мрежата, която създаде – Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, Илиана Йотова, Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и др.. Добре е да се опрат на тези ярки личности, а не Нинова да продължава да капсулира партията, да я затваря все повече и повече. Позволявам си тези съвети, за да имат по-добри резултати на местните избори наесен. Виждам, че лидерът на ГЕРБ, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не се самоуспокоява и е наясно, че ГЕРБ трябва много да внимава да не загуби някоя от многото общини и области, които взе на предишния вот.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2399 0

Свързани новини

Водещи новини