Днес е Свети дух - ето какво се прави на празника

  • 17 юни 2019 08:03

  • 20164
  • 1
Днес е Свети дух - ето какво се прави на празника
© pixabay

Свети Дух се отбелязва днес. Той се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница и винаги се пада в понеделник.

Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник - Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.

В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.

В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери. С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.06.17 | 08:57

1

Благословен да е Светият Дух Господен!

Добави коментар

Водещи новини