Адаптират работни места за хора с увреждания за 10 000 лева

  • 13 юни 2019 17:18

  • 483
  • 0
Адаптират работни места за хора с увреждания за 10 000 лева
© pixabay

Работодателите, които искат да назначат служители с увреждания, ще бъдат подпомагани финансово, за да осигуряват достъпна среда и да адаптират работните места, съобщи във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

По думите ѝ подкрепата ще бъде до 10 000 лева.

Петрова допълни, че до месец програмата ще стартира пилотно, предаде БТА. В изпълнение на промените в законодателството вече започна изготвянето на индивидуалните оценки на хората с увреждания, каза още Петрова.

Тя припомни, че подкрепата, от която конкретния бенифициент има нужда, вече ще се организира на тази база. По думите ѝ оценките се извършват според реда на подадените заявления, без да има приоритетни групи. Петрова уточни още, че няма срокове за кандидатстването. За повишаване на заетостта на хората с увреждания ще помогне и новият закон за предприятията на солидарната и социална икономика, допълни зам.-министърът.

В него са заложени насърчителни мерки, които позволяват предприемачите да кандидатстват с проекти чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" или пред фонд "Социална закрила".

Специален акцент в закона са малките населени места, защото регионалният дисбаланс в страната е много голям, допълни Петрова и уточни, че така ще може да се създават нови малки предприятия, насочени към създаване на социални услуги или продукти от социалната икономика. По думите на зам.-министъра до месец ще бъде готов и регистърът на социалните предприятия в България.

Край Варна днес Султанка Петрова участва в 10-я юбилеен международен форум на Националния алианс за социална отговорност. Съорганизатори на събитието са МТСП, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/, Националното сдружение на общините и община Варна. Във форума участват близо 200 представители на държавни институции, общини и неправителствени организации от цялата страна. Сред официалните гости са генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Мая Василева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини