Изложба във Велико Търново проследява 200 години от българската килимарска традиция

  • 12 юни 2019 07:19

  • 728
  • 0
Изложба във Велико Търново проследява 200 години от българската килимарска традиция
© Pixabay

Изложбата "Багри, орнаменти, дизайн - 200 години българско килимарство" се открива на 14 юни в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Куратор е д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци. Официалното откриване на експозицията е от 17.30 ч. в петък, като изложбата ще продължи до 10 юли. Тя се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново и е част от Културния календар за 2019 г. , съобщиха за БТА организаторите.

Две неща правят изложбата особено специална - нейният мащаб и човекът, който я организира - холандецът Якоб Ван Бейлен, който живее в България от 2007 г. Експозицията предоставя рядка възможност - дори и за българската публика - да се видят на едно място килими от западна и източна България, както и стари и по-нови образци килими. Така посетителите ще могат да открият разлики и прилики по отношение на мотиви, цялостна композиция и колорит на килими, и развитието им във времето, при две от големите и най-известни килимарски школи в България - Чипровци и Котел.

Експозицията включва повече от 100 килима, разделени в осем отделни тематични секции, всяка в отделна зала на галерията "Рафаил Михайлов". Секциите са: "Котелски килими (1880 г. - 2000 г.)"; "Чипровски килими (1850 г. - 2000 г.)"; четири зали, посветени на отделни модели килими: "Килимите Бакамски/Гарибалда във времето," и моделите "Каракачка," "Тцвекета," "Птичи гнезда" във времето. В друга секция са изложени килими, тъкани в други региони на страната, и молитвени килими, тъкани за или от турското население в България. Последната секция съдържа няколко чужди килима - от Олтения в Румъния, от Албания, и от Карабах.

Второто нещо, което прави изложбата специална и изключителна, е фактът, че се организира от холандеца Якоб Ван Бейлен, който живее в България. Всички експонати в изложбата са от личната му колекция, която наброява повече от 220 килима, разказа Якоб ван Бейлен за БТА.

Якоб ван Бейлен идва за първи път в България през 1967 г., на път за Истанбул на автостоп. Българската природа, хората и най-вече още живите традиции, му харесват толкова много, че пътешественикът не стига крайната дестинация на своето пътуване. След това първо посещение, Якоб идва на почивка в България всяка година до 1984 г., и после отново в периода от 1993 г. до 2006 г., когато купува имот в Котел. Там създава и управлява фирма за природен и културен туризъм в България. Котел е мястото, където Якоб започва да събира килими, след като семейство колекционери от САЩ на посещение там го "запалват" по красотата и очарованието на българското килимарско изкуство. Якоб започва да търси и купува килими и много скоро три ката стари и по-нови килими покриват подовете на къщата му в Котел, като най-старият образец е от около 1880 година.

През 2014 г. година Якоб се мести отново, като този път се установява в старопрестолната столица Велико Търново. Там купува и ремонтира основно строена през 1850 г. къща-паметник на културата, която се намира до дома на Петко Рачов Славейков, който Якоб приема като "стар приятел и учител".

В родната си Холандия, а също и в България, Якоб активно се занимава с популяризирането на българската народна песен и танц. Самият той може да пее български народни песни и танцува народни танци, като най-любима му е ръченицата.
Въпреки че е завършил авиационна електроника, математика и философия, Якоб обича да се представя като фолклорист. През последните десет години е организирал повече от 30 концерта на групи и изпълнители от чужбина, които изучават и изпълняват български народни песни и танци.

По всичко личи, че българското килимарско изкуство се превръща в още един фокус на усилията на Якоб за изучаване и популяризиране на богатата българска култура.
Посещението на изложбата във Велико Търново може да се комбинира с пътуване до Котел, където от 28 до 30 юни се провежда фестивалът "Етносите, багрите и котленският килим".

Последвайте канала на

Novini.bg
728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини