Потомък на Гоце Делчев: Никога не е казвал, че е македонец

  • 11 юни 2019 19:54

  • 2199
  • 2
Потомък на Гоце Делчев: Никога не е казвал, че е македонец
© wikipedia

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че Скопие отказва да приеме българските корени на Гоце Делчев, дава повод да представим познати факти за него.

Георги Чопов е потомък на революционера. Баба му Лика е внучка на Гоце Делчев.

Според Чопов, Гоце Делчев е не по-малък идол от Васил Левски. „Никога той не е казвал, че е македонец. Най-благият девиз, който характеризира този мой родственик е: Аз разбирам света като поле за културно съревнование на народите", сподели Чопов пред БТВ.

Един от най-нежните български поети Пейо Яворов е най-близкият приятел, съратник и биограф на Гоце Делчев. Двамата се бият заедно за свободата на Македония в една и съща чета, предвождана от Гоце. Още приживе Яворов посвещава на Гоце пет стихотворения- четниците ги запяват веднага, защото един от тях измисля музиката. Убийството на Гоце Делчев дълбоко наранява поета. За да запази паметта за него, Яворов пише първата му биографияНа връщане от фронта по време на Балканските войни, поетът отива в с. Баница - лобното място на Гоце и открива костите му. Те били скрити в местната църква. Иво Милтенов е уредник на къщата-музей на Яворов. Той обясни, че поета събира останките в едно сандъче и ги връща обратно в България. До 1946-та година тленните останки на Гоце Делчев се съхраняват в урна от Илинденската организация.

Външният ни министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на категорично отказа датата, която предлага Скопие. „Много ми се иска да гледаме в бъдещето и е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма как да тази дата да бъде празнувана, това ние никога няма да го приемем”, заяви Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2199 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иво

2019.06.12 | 04:10

2

Тия македонци, първи ги признахме за държава ние! Сега пак ние им помагаме по пътя към Европа. А те викат че са били под "бугарско" робство и че ние сме татари! ДА СЕ МАХАТЕ С ТАЯ ДОЛНА СГАН ОТ ТУК! ТИЯ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПОМАГАМЕ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО! ТЕ СА НАЙ-ДОЛНИТЕ ПРОСЛОЙКИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! СРАМ МЕ Е ОТ ТЯХ!

Българин

2019.06.11 | 21:05

1

Храни куче да те лае,такива са акотата,грешка,макетата

Добави коментар

Водещи новини