Експерт: Високото ниво на река Дунав благоприятства популацията на рибите, но пречи на риболова

  • 10 юни 2019 14:29

  • 482
  • 0
Експерт: Високото ниво на река Дунав благоприятства популацията на рибите, но пречи на риболова
© Булфото (архив)

Високото ниво на река Дунав благоприятства популацията на рибите, но пречи на риболова. Това коментира за БТА Михаил Михайлов - началник на отдел "Рибарство и контрол - Централен Дунав" в Русе към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

Експертът обясни, че при високо ниво, където брегът е нисък, се образуват големи блата, които създават благоприятни условия за популация на рибата. Водата е спокойна, топла, няма и хищници. Така рибата навлиза в тези места, хвърля си хайвера и излюпилите се малки риби се развиват, поясни той. 

Михайлов обясни, че в случая проблем може да създаде бързото спадане на реката. Така заблатените места могат да се окажат капан за рибите, които да не успеят да се върнат обратно в реката и да се превърнат в плячка на птиците. Той даде пример, че по брега от румънска страна са изградени съоръжения от диги. Местата са като квадрати, в които навлиза вода при високо ниво. Когато реката спадне, шлюзовете се отварят и водата, и рибата навлиза обратно в Дунава. 

По думите на Михайлов високото ниво пречи на стопанския риболов. Той обясни, че някои от притоците вкарват мътна и кална вода в река Дунав, което създава неблагоприятна среда за рибите. Високите води повличат от брега дънери, дървета, клони, отпадъци. Когато част от тях се набият в рибарската мрежа, те я късат. Високото ниво пречи и на риболова с винтери. Той не е благоприятен и за рибарите-любители - във водата е пълно с т. нар. закачки, които повличат куката. Трудно се определя и дълбочината, на която да се лови. 

В Русе е обявена първа степен "Повишено внимание" заради високото ниво на река Дунав

По данни на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ нивото на река Дунав при Русе днес е 705 см спрямо условната кота "нула". За идните два дни прогнозата е то да се покачи с още 10 см и да достигне 715 сантиметра. По този повод в Русе е обявена първа степен "Повишено внимание", съобщи директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" в града Спасимир Димитров. Той обясни, че тя се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен - денонощно наблюдение, се обявява между 750 и 800 см, а третата, която е за опасност от приливане - при над 800 сантиметра. Критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

Спасимир Димитров каза още, че в последните години от хидросъоръженията "Железни врата-1" и "Железни врата-2" управляват добре реката, като практиката показва, че нивото може и да достига критична точка в българо-румънския участък, но не я преминава. 

Димитров обясни, че на територията на община Русе един от притоците на Дунав - река Русенски Лом, чието оттичане се влияе от високото й ниво, има достатъчно обем към момента да поеме още водни количества. 

Той припомни и наводненията през през 2006 г., когато нивото на река Дунав достигна 923 сантиметра. 

"Защитните съоръжения в региона са изградени да поемат високи води до 881 сантиметра. По тази причина бяха залети части от кейовата стена, от административните сгради на "Морска администрация" в Русе, пристанище "Запад", затворен бе и бул. "Тутракан", тъй като канализацията беше свързана тогава с река Дунав и водата се върна от шахтите. За щастие нямаше сериозни щети, но бе създадено неудобство. Наводнени бяха и сгради в подножието на хижа "Приста" край Русе", обясни Спасимир Димитров. 

Корабоплаването при високи води

Директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" капитан Иван Жеков обясни, че ситуацията с високото ниво на река Дунав не е необичайна за тази част от годината. По думите му прогнозите не дават повод за притеснение, тъй като не се очаква драстично повишаване.

"Високите води могат да създадат притеснения за капитаните на кораби, които се движат срещу течението заради плаващите дънери, които не се виждат през нощта. Може да има и разместени шамандури, които оказват фарватера /плавателния път/. Всеки добър корабоводител обаче знае как да реагира при такива ситуации", каза Жеков. 

По думите му корабоводителите трябва да преценят и мощността на кораба - т.е., дали срещу силното течение би могъл да се движи, или не. Плаването срещу течението забавя също пътуването и удължава срока за пристигане в крайната точка. Това води до повече разходи за корабособствениците. 

Жеков каза още, че при високи води мощните кораби с голямо газене могат да използват пълния си капацитет при превоз на товари. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини