Над 80% от старите сгради в България не са защитени от мълнии

  • 06 юни 2019 20:26

  • 604
  • 0
Над 80% от старите сгради в България не са защитени от мълнии
© Pixabay

Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти пред БТВ.

И двете ударени от гръм къщи в Казанлък и Самоков в последните дни са без гръмоотводи.

Подобна е ситуацията във Враца - един от районите с най-активна гръмотевичната дейност у нас. Домовете на хората масово не са защитени.

От 2010 година всяка новопостроена сграда трябва да е с такава система. Срокът ѝ на годност е средно 5 години.

Експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов казва, че след това хората не взимат мерки за повторното обезопасяване. Опасността важи и за старите сгради.

„Много пъти нашата гилдия сме искали да има контрол, да има орган, който да контролира – дори сме се обръщали към пожарна и аварийна опасност, но по-горните органи, които контролират нас, не се съгласиха”, заяви Христомир Иванов, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Той твърди, че над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии.

„Енергията на една мълния може да бъде съпоставена с енергията, произведена от 10 атомни електроцентрали като АЕЦ „Козлодуй”, макар и за мн кратко време – 300 милисекунди”, добави Иванов.

От регионалното министерство отговориха, че не отговарят за въпроса с мълниезащитните уредби. Основният контрол е на собствениците.

„Периодичните проверки се извършват от квалифицирани лица, компетентни в областта на проверката, от персонала на собственика или ползвателя на обекта или от външни специалисти”, казаха от министерството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини