Фандъкова: София продължава да расте, затова строежът на нови детски градини не трябва да спира

  • 04 юни 2019 12:59

  • 443
  • 0
Фандъкова: София продължава да расте, затова строежът на нови детски градини не трябва да спира
© Булфото (архив)

Градът продължава да се развива, продължава да расте и затова стоежът на нови детски градини не трябва да спира. Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на проверката на изграждането на детска градина за три групи в кв. „Мусагеница“ в район „Студентски“.

Фандъкова заяви, че проблемът с недостига на места остава при най-малките - в яслените групи, докато при децата на възраст между 3 и 6 години в повечето райони е преодолян. 

Градът продължава да се развива, продължава да расте. Икономиката на града е достатъчно привлекателна за младите семейства от цялата страна, така че хората да идват с децата си. За радост в София се раждат много деца, така че тази работа никога не трябва да спира. Това, че навремето е спряло и детски градини са закрити, продадени, раздени и заменени - е най-голямата грешка при управлението на града по време на прехода, затова категорично строителството на детски градини и училища трябва да продължава заедно със строителството на нови квартали, нови жилищни сгради, ако искаме нашите деца да имат добри условия, заяви Фандъкова. 

Над 90 са новите сгради на детски градини, които построихме и продължаваме да строим, отбеляза тя.

По думите ѝ проблеми с детските градини има в най-застроените райони, където няма и терени за нови такива - „Триадица“, „Красно село“, както и в някои от зоните на „Люлин“ и „Младост“. 

Тя обясни, че Фандъкова посочи, че проблеми има и в новите квартали, където се заселват младите семейства. „В „Кръстова вада“ вече се строи. за съжаление в „Манастирски ливади“ се забавиха много с процедурите, така че там, въпреки че парите са осигурени и терен има, не е започнало строителството. Разговарях сутринта с районния кмет, увери ме, че след като се приключили обжалванията на процедурата, има готовност да започне.

Затова подчертавам, районният кмет не е наблюдател. Той е участник в процеса и както аз настоявам и искам подкрепа от държавата, той трябва да е подготвен, да настоява и да иска подкрепа от общината за готови проекти и готови решения“, отбеляза столичният кмет.

Следят се денонощно нивата на язовирите, на речните корита и на рисковите участъци. Звеното за аварийно-спасително дейности към Община София, както и Столичният инспекторат са на терен непрекъснато, заяви Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Тя посочи, че е важно да се следят, за да може когато има поройни валежи да се отреагира бързо, ако има някъде запушена шахта, или нещо, което пречи или затруднява движението на гражданите и на автомобилите. Ще продължим да следим ситуацията, докато прогнозите включват жълти кодове, отбеляза Фандъкова. 

Дай Боже да няма по-страшни неща, защото, когато има такива ситуации, както видяхме в страната, с над 60 л./кв.м, това е огромно водно количество, което, когато падне изведнъж, няма канализация, която да издържи и трябва да се реагира много бързо, за да може хората да са подготвени, посочи столичният кмет. 

Разработва се проектът за първия университетски кампус в кв. „Студентски град“, обяви Фандъкова.

Години наред в кв. „Студентски град“ имахме и продължаваме да имаме проблеми със строителството - с това, че „Студентски град“ отдавна не е студентски град, а просто един квартал на София. За наша радост вече сме на финала и вече се разработва проектът за първият университетски кампус, обяви столичният кмет. Фандъкова заяви, че през 2001 г. е приет Подробен устройствен план (ПУП) на кв. „Студентски град“, според който се застроява всичко, което може да се застрои, включително двора на НСА. „рез 2008 г. с участието на районния кмет и Столична община се прави нов ПУП, който спасява от застрояване над 220 дка, включително целият двор на НСА и районите на кампусите. Този план защитава възможността за обособяването на над 10 кампуса в кв. „Студентски град“, посочи Фандъкова. Тя отбеляза, че проектът за първия кампус е направен изцяло заедно със собственика в лицето на министър на образованието и науката и е финансиран от МОН. По думите ѝ кампусът ще е с площ от 27 дка и в него ще има 4 общежития с алеи, площадки и озеленяване.

Фандъкова отбеляза, че защитата на територията и обособяването на зелени площи се случва именно чрез плановете. Тя посочи, че проектът за Борисовата градина, който утре ще бъде поставен за обществено обсъждане е на арх. Атанас Ковачев. Моето мнениие е да не се допуска застрояване в Борисовата градина, заяви Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини