Пороен дъжд е нанесъл сериозни щети в Ловешко

  • 04 юни 2019 10:04

  • 507
  • 0
Пороен дъжд е нанесъл сериозни щети в Ловешко
© Булфото/Архив

Пороен дъжд е нанесъл сериозни щети върху пътна инфраструктура, наводнил е къщи, дворове и складове в Ловешко, съобщи кметът на общината Корнелия Маринова.Това е станало снощи около 20.00 часа. Водата за около два часа се е оттекла.

Дъждът е бил краткотраен, но интензивен. Пострадали са селата Скобелево, Соколово и Радювене, както и ловешкия квартал "Продимчец" и Северната индустриална зона на града. Няма пострадали и бедстващи хора, но има поражения върху селскостопанското имущество на хората и пътната инфраструктура.

"От преливане на вода, от големите количества дъжд, от водосбора, с натрупване от изминалите дни се наводниха дворове и къщи в тези села и в кв. "Продимчец", както и складове и помещения на фирми в Северната индустриална зона на Ловеч", каза кметът.

В село Соколово водата се е покачила над моста и за известно време е имало откъснати къщи. Предприети били незабавни мерки, разчистени били огромните дървета, препречили пътя, и достъпът на хората е бил възстановен.
По думите на Маринова бедствено положение в района не е имало в нито едно от засегнатите места. Към този момент няма непроходими улици, но има трудно проходими в кв. "Продимчец", както и в селата Стефаново и Соколово. Язовирите са под критичните нива.

Още снощи е започнало изпомпването на водата от Северната индустриална зона в Ловеч. Има нанесени щети на някои от складовете. "Оказва се, че дебитът на канала не може да поеме огромното количество вода, което идва от барата, поради което тя прелива и залива пътя. За решаването на проблема трябва да се търси кардинално решение. Трябва да се направи проект за отводняване там, защото то на практика е под шосето", посочи кметът.

От администрацията й припомнят, че складовете се наводняват за втори път, първият случай е от на 12 април т.г. По решение на Общинския съвет е направена проверка на отводнителната и канализационната инфраструктура на Северна индустриална зона.

Кметът каза още, че в момента се прави оглед на щетите и ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за средства за възстановяване на пораженията.

Последвайте канала на

БТА
507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини