Ангелкова: Работим активно с регионите на Русия, подготвяме механизъм директно да изпращат деца на лагери у нас

  • 03 юни 2019 13:46

  • 259
  • 5
Ангелкова: Работим активно с регионите на Русия, подготвяме механизъм директно да изпращат деца на лагери у нас
©

За трета поредна година подкрепяме форума на побратимените български и руски градове, който се организира във Варна, защото това е много добра възможност да се обсъдят идеи, проекти и инициативи за сътрудничество в областта на туризма, но и в други сфери. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard при откриването на срещата. Домакин на събитието бе кметът на община Варна Иван Портних.

Русия е един от най-важните пазари за входящ туризъм на България и е от голямо значение местните власти и бизнесът да обсъждат заедно какви продукти да инициират, за да привлекат интереса на туристите, подчерта министър Ангелкова. Тя поздрави домакините и представителите на Генералното консулство на Русия във Варна за усилията да поддържат този диалог активен и всяка година да поставят акцент върху регионите.

Винаги подчертавам изключителната важност на инициативността на бизнеса и държавата да превърнат туризма в ключов сектор за икономиката. Той осигурява сериозни приходи и заетост. За мен е изключително важно да работим в синхрон. Знаете, че секторът е хоризонтален и зависи от сътрудничеството и приноса, които всеки дава на различни нива. Ще обсъдим културно-историческите маршрути и партньорството ни в областта на детските лагери, за които имаме много добри бази, както и балнео- и СПА туризма. Смятам, че това е една изключително добра основа за дългосрочен интерес към страната, посочи министърът.

Тя припомни проведения в началото на март т.г. в София голям двустранен форум за туризма с участието на премиерите на България и Русия Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега, които акцентираха върху важността на отрасъла. С ръководителя на руския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развитие на федерацията Максим Орешкин вече работим в посока да се насочват повече руски деца от регионите към лагерите у нас. Руските региони имат много голяма оперативна самостоятелност и е важно да бъдат запознати с условията за отдих и пътуване у нас. Със сигурност ще обсъдим с г-жа Догузова създаването на специална наредба, в която да регламентираме условията за детските лагери, така че да ги изведем от общия знаменател, по който попадат в Закона за туризма. Създадена е работна група, в която участват представители на детските лагери у нас, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Коментирайки прогнозите за отлив на туристи от Германия и Русия в ранните записвания за това лято, министър Ангелкова отбеляза, че основната причина руснаците да преориентират почивката си главно към Турция е икономическа, в съседната ни страна се дават сериозни субсидии. В момента разработваме механизъм, който скоро ще представим. С него ще успеем да подпомогнем организирания туризъм. Важно е да гарантираме устойчивост на туристопотока в страната, акцентира министър Ангелкова и даде примери с ръстове на редица пазари за входящ туризъм. За първите 4 месеца на годината над 1,75 млн. са чуждестранните посещения у нас, което е ръст от близо 2%. През март  2019 г. нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла нарастват общо с 5%, а приходите от тях - с около 8%. Освен от английския пазар имаме двуцифрени ръстове и от Полша, Чехия, Израел, Франция, с което ще се компенсират спадове от други страни.

Министър Ангелкова съобщи още, че след последния съвместен форум в туризма във Велико Тръново предстои през септември да организираме отново среща във връзка с българо-руската програма в туризма с цел насърчаване притока на туристи. Предстои и подписване на споразумение за партньорство между община Баните и Якутския регион. Министерството на туризма ще подкрепи всяка работеща инициатива, за да направим страната по-атрактивна и предпочитана дестинация за туристите, увери министърът.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
259 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.06.03 | 14:00

1

лапане на руски пишки - основно занимание на бай Ганьо

MAIOR KOSTOV

2019.06.03 | 14:30

5

RIAZANNITE DA NE SA PO SLADKI

2019.06.03 | 14:29

4

ЗАТОВА БОЙКО РЕВА ПРОТИВ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ. ВАЛЕРИ БЕШЕ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ДУПИ НА РУСНАЦИТЕ.

2019.06.03 | 14:11

3

родна реч, о майна сладка, ганьо лапа руска патка

2019.06.03 | 14:10

2

ПРАВ Е ВАЛЕРИ, АНГЕЛКОВА Е РУСКИ АГЕНТ.

Добави коментар

Водещи новини