Завърши 34-тият поход "По стъпките на четата на Таньо войвода"

  • 02 юни 2019 15:08

  • 309
  • 0
Завърши 34-тият поход "По стъпките на четата на Таньо войвода"
© pixabay

Завърши 34-тият национален поход "По стъпките на четата на Таньо войвода". Днес участниците, които тръгнаха преди дни от Тутракан, приключиха своя път в землището на поповското село Априлово.

Местни и гости сведоха глава пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството, пред падналия тук Войвода Таньо Стойнов, каза за БТА кметът на населеното място Миран Стоянов.

Пред паметника, издигнат на лобното място на Таьо войвода и неговите четници в местността Керчан баир край селото, бяха поднесени венци и цветя на признателност към подвига и саможертвата на героите. Наградени са е победителите от военните игри, проведени по време на похода. Вчера походниците са били посрещнати в Попово, а днес поклонението по традиция се пренася на Керчан баир.

Походът е едно от значимите събития в календара на общинския център и на селата Светлин и Априлово, защото за една нощ - на 1 срещу 2 юни Светлен приютява за нощувка участниците. А Априлово ги посреща на 2 юни, за да отдадат почит към синовете на България, дали сили, енергия и живот за свободата ѝ.

Припомнено бе, че четата на Таньо войвода е сформирана, за да подпомогне Априлското въстание. Четниците водят три последователни сражения в Поповско: при днешното село Ломци, на хълма "Припека" край Светлен и последното на Керчан баир, където четата е разбита. Воеводата Таньо Стоянов е убит. За сплашване на българското население главата му е отрязана и разнасяна из близките села.

Според кмета на Априлово броят на участниците в похода с годините се увеличава, покълва и расте посятото патриотично чувство у младото поколение. "Затова ние възрастните сме длъжни да пазим спомена за саможертвата и подвига", каза още Миран Стоянов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини