План за адаптация към климатичните промени прие СОС

  • 30 май 2019 14:21

  • 316
  • 1
План за адаптация към климатичните промени прие СОС
© Novini.bg

На сесия днес Столичният общински съвет /СОС/ прие План за адаптация към климатичните промени за Столична община /2019-2025 г./, неразделна част от Стратегия за адаптация към климатичните промени на Столична община /СО/.

Йоана Христова, вносител на доклада и зам.-кмет по екология на София, каза пред журналисти, че общината от много години работи по темата, като всички стратегически документи на СО следват изпълнението на поетите цели към тези международни организации, част от които беше стратегията. Неделима част от стратегията е и Планът за действие. Христова обясни, че планът е разпределен на различни групи мерки, свързани с различни сектори от нашия живот- градоустройство, енергетика, транспорт и т.н. Разграничени са са дългосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и са заложени изпреварващи действия заради климатичните промени, които вече са факт. По думите на Христова във връзка с по-интензивните и по-дълги валежи и по-резките промени на температурите например, общината може да предприеме изпреварващи действия. Такива са например създаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни валежи могат да спестят средства за справяне с тези бедствия, обясни зам.-кметът.

Други мерки са изграждане на нови обекти на транспортната инфраструктура, възможности за ж.п. транспорта в София, който да поеме определени крайградски пътувания, интермодалност на градския транспорт, климатизация на всички превозни средства, инвестиция в нови климатизирани метровлакове и други, както и всички сфери, в които могат да се правят иновации, допълни Йоана Христова.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
316 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.05.30 | 15:44

1

стратегии, адаптации.... като накаканижат вносни думички и много велика изглежда работата. а тя гола вода.

Добави коментар

Водещи новини