Тихомир Безлов: Негативната кампания на опозицията отказа много българи да гласуват

  • 29 май 2019 15:07

  • 2753
  • 0
Тихомир Безлов: Негативната кампания на опозицията отказа много българи да гласуват
© бнт

Коментар на старши анализатора от „Център за изследване на демокрацията” Тихомир Безлов за „Новини.бг.” по повод на изборите за европарламент.

На изборите в неделя у нас се случиха както очаквани, така  и неочаквани неща.

Очаквана бе победата на ГЕРБ, но неочаквана бе голямата разлика между тях и БСП, които от своя страна ясно заявиха, че ще се борят за победа. Очакваше се ниска избирателна активност, но не чак толкова. Все още не са напълно изследвани факторите, довели до този мащабен  отлив от гласоподаване. Спадът е спрямо предходните такива избори през 2014 година, когато гласувалите са били от порядъка на 6,9 млн.души, а сега са 6,4 млн.души, сочат списъците на избирателите, т.е. има дислоциране. Трябва да отчитаме, че през 2014 година гласуването беше по-вътрешнополитическо след близо година протести срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Тогава имаше голяма мобилизация на вота на центристите и консерваторите и огромно разочарование при левия електорат.

Сега много българи не гласуваха, защото бяха разочаровани от негативната предизборна кампания, водена от страна на опозицията. Влияние в тази посока на негласуване оказаха и 4-те почивни дни, ваканцията на учениците, баловете на зрелостниците...

Скандали за корупция и апартаменти

доминираха сегашната предизборна кампания у нас. Да се надяваме, че това постави началото на един процес на очистване. Трябва да признаем, че преди у нас не се е случвало така мащабно да се разследват и проверяват сигнали за имотни и др. позодрения за нередности. Имаше единичен случай с къщата на Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент / депутат от СДС и ДПС/ през 2000-2001 г. и толкоз.

Вътрешнопартийният проблем в БСП, е много сериозен.

Стремежът на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за да създаде нова група политици, които да са обвързани с вярност и лоялност към нея, доведе до противопоставяне с много от старите бесепари по места. Ако тя не постигне диалог с тях, дори да спечели вътрешните избори в БСП за лидерското място, това няма да свали напрежението в партията.

Нинова не направи левицата привлекателна

Това е друг голям проблем, който тя не можа да реши. БСП продължава да е капсулирана от стари партийни кадри с по 30-годишно, че и повече, присъствие. Не привличат нови съмпатизанти в центъра и това води до дългосрочни проблеми в левицата.

Въпреки парата в свирката, погрешни социологически поручвания, даващи й предимство  и т.н., БСП се издъни, защото

тези предварителни социологии са малко особени, тъй като повечето от анкетираните хора вече са наясно коя агенция на кого е и отговарят невинаги откровено като крият вота си.

По-важно е обаче, че БСП не успя да вземе протестният вот, какъвто безспорно имаше. Той отиде при хора като осъдената на първа инстанция кметица на Младост Иванчева и др..

Вотът у нас се отличи

с това, че очевидно няма остър дебат, какъвто има във Франция и Великобритания, където темата за Европа, ЕС предизвиква бунтове, протести и разделения. Големият проблем в нашата предизборна кампания бе, че не се коментираха европейските теми и политики, а вътрешни проблеми. За нас е от голямо значение темата за българските емигранти и какво може да се направи те да се върнат. Така, както направиха Полша, Естония и др.. Това е една много важна тема за нас, която няма как да се реши със собствени средства и трябва да се търсят европейски средства и помощ. Много от западните страни са готови да сътрудничат затова на източноевропейските си партньори, защото дисбалансите, са проблеми на всички държави в Европа.

Изводите, които БСП и ГЕРБ трябва да си направят:

БСП да си реши многото вътрешните проблеми и да привлича по-центристки гласоподаватели.

ГЕРБ има проблеми с политици си по места

и трябва да изгради система за контрол. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обяви, че ще разчиства структури, но трябва да внимава да не премахне и локалните мрежи, които тези хора са изградили. Такъв ход може да нанесе щети върху избирателите занапред. Рискова е тази задача. Примерът с кмета на Созопол е доста показателен. Ако този човек се махне, ще стане независим и ще отлее свои хора към евентуалната си нова структура. Подобна картина наблюдаваме в Хасково и на много други места. Но такива проблеми имаме не само у нас, полезен опит може да се почерпи от някои градове в Италия например. По отношение на местните партийни кадри също така е добре да се мисли за регламентираните им доходи. Не могат да бъдат привлечени способни хора, ако не получават легани средства. Те имат механизми веднага да си набавят нелегални приходи. При положение, че няма достатъчно ефективни системи за контрол, неминуемо се попада в скандали като „апартаментгейт”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2753 0

Водещи новини