Допълнителни полицейски екипи имат готовност за подпомагане и контрол на трафика

  • 23 май 2019 12:06

  • 582
  • 1
Допълнителни полицейски екипи имат готовност за подпомагане и контрол на трафика
© Pixabay

Допълнителни екипи на ОДМВР- София имат готовност за подпомагане и контрол на трафика по основните пътни артерии в областта.

Към 11.30 часа движението на територията на областта е с нормална интензивност и без затруднения.

Днес, за времето от 14 до 20 часа, на 24 май /петък/ от 9 до 12 часа и на 26 май /неделя/ от 12 до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.  За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има две ленти за Бургас или Варна и една за София.  

Забраната за движение на МПС над 12 тона важи за автомагистралите и следните участъци от републиканската мрежа:
         ∙ път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околовръстeн път в посока София;
        ∙ път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“
        ∙ път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
        ∙ път I-5 Русе - Велико Търново;
        ∙ път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
        ∙ път I-9 Варна - Бургас;
        ∙ път II-18 Околовръстен път на град София;
        ∙ път II-99 Бургас - Царево.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“:
В участъците с ремонт на АМ „Хемус“, в района на виадуктите при 19-ти км /виадукт „Потоп“/, при 36-ти и 37-ми км /виадукт „Коренишки дол“/ и при 51-ви километър, от 10 ч. днес - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Варна и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има две ленти за София и една Варна.

За улеснение на трафика през тунел „Витиня“ днес ще има две ленти за пътуващите към Варна. Пътуващите към София днес между 14 ч. и 20 ч. няма да преминават през тунела, а ще бъдат пренасочвани по път I-1 и след прохода Витиня ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. Целта е повишаване безопасността на движение в тунела.

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър. В участъците с ремонт от 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Бургас и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите отсечки ще има по две ленти за София и една Бургас.

Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

ОДМВР- София вече привежда в изпълнение създадената организация и планирани мерки за контрол, подпомагане и регулиране на движението във връзка с очаквания интензивен трафик преди, по време и след края на поредицата почивни дни.

По трасетата са разположени допълнителни полицейски екипи, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности, като имат готовност за регулирането му при необходимост.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи. 

  • Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.
  • Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.

ОДМВР- София пожелава безаварийно пътуване и спокойни  празнични дни!

 

Последвайте канала на

Novini.bg
582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Съвсем през просото я ударихте!

2019.05.23 | 15:30

1

Хайде по сериозно! (Я СИ ВИЖТЕ ИЛЮСТРАЦИЯТА)

От кога в България е въведено ляво движение?

Добави коментар

Водещи новини