Фототипно издание на Търновската конституция вече се намира в Библиотеката на Конгреса

  • 22 май 2019 15:23

  • 150
  • 0
Фототипно издание на Търновската конституция вече се намира в Библиотеката на Конгреса
© Народно събрание

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция, издадени по повод на 140-та годишнина от нейното приемане, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Документът получи Марк Суейни, заместник-директор на Конгресната библиотека и Джейн Санчес, директор на Юридическата секция. Дарението бе направено от името на председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева. „На тържествено заседание, проведено в старопрестолния град Велико Търново на 16 април 2019 г., чествахме 140 години от приемането на първата българска конституция. По повод годишнината Народното събрание подготви две фототипни издания на този основен закон – Конституцията на Княжество България от 1879 г. и Конституцията на Царство България /Сребърна конституция/ от 1911 г. в резултат на обявяването на Независимостта на България. Като израз на приятелските отношения между нашите два народа и на уважение към Библиотеката на Конгреса на САЩ – авторитетна и водеща американска институция, Ви предоставяме двете фототипни издания. За нас ще бъде чест те да станат част от колекцията от безценни книжа и документи, които се съхраняват в Библиотеката“, се казва в писмото на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева до председателя на Камарата на представителите в 111-ия Конгрес на САЩ Нанси Пелоси.

„Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон, възродил България за нов политически живот и открил пътя й към модерната европейска държавност“, заяви при представянето на документа посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев. Той допълни, че Търновската конституция е една от най-демократичните и либерални за времето си, която въвежда принципа за разделение на властите – изпълнителна, законодателна и съдебна, и гарантира равенство на всички граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност.  

Марк Суейни благодари за ценното дарение и заяви, че с интерес очаква и други важни за нашата страна издания да станат част от колекцията на Библиотеката на Конгреса. 

На събитието присъстваха американски граждани, владеещи  български език, които с интерес следят новите попълнения в Библиотеката. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини