Плащай си водата, за да не ходиш жаден и некъпан!

  • 21 май 2019 15:14

  • 3213
  • 0
Плащай си водата, за да не ходиш жаден и некъпан!
© булфото

Кметът на Бургас Димитър Николов за пореден път даде показно за ред и справедливост във вилаета, който е избран да управлява. Той не се поддаде на провокацията срещу него, вероятно организирана от политическите му противници преди евровота.

Димитър Николов категорично обяви, че няма да допусне напрежение в града, нито ще поощри безпочвени бунтове под прозорците му, заради борчовете на местни цигани към водоснабдителната фирма там. Така ромите повикаха, повикаха, покрещяха, позаканваха се, пък се разотидоха по домовете си – жадни и некъпани, по собствените им думи.

Важно е да се уточни, че борчлиите са само от 10 фамилии, всички останали жители на квартала „Победа” коректно са си плащали за услугата. Защото водата може и да е национално и природно богатство, ама до домовете ни не идва безплатно.

Няма никаква новина в това, че масово ромите от гетата влачат с години дълговете си към различни дружества – за вода, за ток, за данъци и т.н.. Нерядко обаче тези масрафи се плащат от джобовете на стриктните граждани, които редовно се издължават. Тази несправедливост отколе дразни всички онези, които не са възпитани да паразитират върху други.

Примерно ромите в „Столипиново”,Пловдив – най-населената циганска махала в България, имат задължения към различни фирми в размер на 1,6 млн.лв., които до неотдавна властите се чудеха дали и как да опростяват. В Ямбол, Враца, Видин, Сливен и др.. градове тези задължения, натрупани във времето, също са от порядъка на милиони левове.

Какво обаче означава опростяване на дълговете им? Ясно и просто - те се разпределят в сметките на всички останали плащащи потребители. Защото за монополните дружества е известно, че понятие като безплатен обяд, не съществува.

За да се тушира напрежението, породено от всичко изброено дотук, е важно най-после всички да се захванем с приучаването на тези наши сънародници към правилата и реда в обществото. Затова отговорност носят всички – онези, които постоянно ги подкокоросват към бунтове и произволи, също.

Освен, ако не са решили да им плащат разходите от джобовете и партийните си каси предизборно?! Но този цирк вече сме го гледали, а е време вече да бъде изгорен до основи, щом искаме да живеем свободно и в демокрация.

Както много отдавна е написал мъдрецът – свободата е отговорност. А пък демокрацията е механизъм, гарантиращ ни, че ще ни управляват толкова добре, колкото заслужаваме.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3213 0

Свързани новини

Водещи новини