По 60 души на ден пристигат в столицата

  • 13 май 2019 17:09

  • 1581
  • 6
По 60 души на ден пристигат в столицата
© Булфото (архив)

Родителите, които живеят трайно в София, ще получават първи възможност да записват децата си. Това от следващия май ще бъде факт. Това заяви доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община  в студиото на "Плюс-Минус" по Нова телевизия.

Той коментира ситуацията, при която 7 000 деца в София останаха без места в детските градини и яслите. Националната статистика показва, че местата в яслите у нас стигат едва за 17% от децата.

,,Броят на децата, които се приемат в яслените групи е равен на броя, които не успяваме да приемем'', посочи Чобанов.

По думите му темповете на строителство няма как да изпреварят механичния прираст – според НСИ 60 човека на ден се преселвали от страната в София.

,,При първото класиране имахме 20 000 кандидати – имаме с около 2000 деца на набор по-малко. Въпреки негативната демографска криза имаме 2700 кандидати повече. В София имаме съчетание на младо население с голяма механична вътрешна миграция'', допълни той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1581 6

Коментари 6

Добави коментар
Елеонора Фотева

2019.05.14 | 07:52

6

Населението на столицата непрекъснато се увеличава и града се издува като балон.За да не се пръсне балона, трябва да се изграждат нови квартали. Североизточната част на града е не застроена и на това място може да се изграждат нови и модерни квартали с широки булеварди, надлези на няколко нива и паркинги. До всяка метро станция трябва да се изгражда огромен паркинг. Бул. Сливница трябва да се продължи покраи реката през Малашевци до околовръстното и от там на пряко до магистрала Хемус. Покрай северната тангента може да се пусне скоростен влак до него трябва да стига метрото от терминал две. Така тези незастроени площи ще се превърнат в един съвременен град.

Димитър Борисов

2019.05.14 | 07:31

5

Да не забравяме че столицата е била село и постоянно има преселници които търсят място под слънцето. Дори има много софиянци които са селяндури. Вината е на властите че не строят паркинги на няколко нива надлези на няколко нива, училища и детски градини. Държавата ни не е бедна дори е богата, но лоши стопани са властите.Когато се прави ремонт на улиците; трябва изцяло да се прави ремонт на всички комуникации по нея и да се разшири улицата колкото е възможно повече. Защото докато се направи ремонта улицата е остаряла и е негодна да поема голямо движение на автомобили.Пример за това е бул. Черни връх. Населението на столицата всеки ден се увеличава и след 50 години ще е над 6 000 000 жители.Затова трябва да се изграждат сгради и улици които и след сто години да бъдат модерни и ефективни.

"властите"

2019.05.14 | 07:12

4

Като има недостиг на детски градини, защо съборихте съществуващите.Сигурно защото са правени по времето на социализъма. Да но по същото време са правени и грозните и некачествени панелни жилища.Освен това са ниски и много дълги и заемат много площ. На мястото на един панелен блок на четири етажа може да се построят два високи небостъргача. Навсякъде по света площта (земята) става все по скъпа. В загниващия капитализъм непрекъснато събарят сгради и на тяхно място издигат нови и модерни небостъргачи и сгради.Затова капитализъма е като мушмулата:колкото по загнива, токова по сладък става. Докато в България е някакъв хибрид;"социалистически капитализъм" и развиваща се държава.

Христо

2019.05.13 | 21:10

3

Който не е от София да няма право на НИЩО!!!! Никакви детски градини, никакви училища!

Христо

2019.05.13 | 21:09

2

Аман от тъпи селяндури. Стойте си в селата, вече кола не може да се кара, камоли да се паркира заради селяци. Да предложим нов закон - родените в София да имат право на лично парко място пред блока. Шибания селяни ми откъснаха чистачката, защото решили, че съм взел тяхното място на която всяка вечер паркирали. Софиянците не правят така! Като разбрах кои са набързо ми дадоха 50 лв. Наели строшена гарсионера, а се имат за велики. МРАЗЯ СЕЛЯНДУРИ!!!!!

.

2019.05.13 | 19:13

1

Аз съм роден в гетото докато още не беше станало гето. Сега го посещавам само по голяма нужда :)

Добави коментар

Водещи новини