Извинете, тук защо бият пътници и контрольори?!

  • 09 май 2019 15:28

  • 8338
  • 0
Извинете, тук защо бият пътници и контрольори?!
© булфото/архив/, Нова тв

Контрольорка в градския транспорт в София шамаросва нередовен пътник в автобус – сюжет от клип, който възбуни сетивните по всички въпроси позлзватели на социалните мрежи. Кютекът е станал м.г., но получи гражданственост сега. И преди е имало подобни търкали, когато пътници бият проверители, също. Бият се помежду си, докато ведомствата нехаят да въведат ред и контрол.

В ефира на Нова тв ръководителят на сектор „Контрол по редовността на пътниците” към Центъра за градска мобилност Борислав Симов коментира: 'Контрольорката два пъти удря към главата на пътника, не оспорваме това нещо, но клипът е твърде стар. Той е от 15 октомври 2018 г.” Е, как да го оспорят, завалиите, като има запис на резилящата ги служителка.

В репортажа има и обощения на статистиките за срамните боеве между пътници и контрольори, които показват, че тенденцията расте в геометрична прогресия от година на година. „За 2016 година има 26 случая на физическо посегателство към контрольори на градския транспорт. През 2018 г. – те са 23, а от началото на годината до края на месец април, са отчетени 5 случая на посегателство и 2 заплахи”. Но все пак още дори не сме в средата на годината, има време за повече ръкопашни изяви.

Бързам още в началото да уточня, че ЦГМ – общинската фирма, на която софиянци трябва да са благодарни или пък не, за общественият транспорт, е под егидата на СОС – Столичния общински съвет. Дружеството, което е хем /уж/ търговско, хем общинско и /уж/ социално от край време има проблеми с таксуването, глобите, санкциите в градския транспорт. Използвам „уж”, защото тази фирма не печели като е „търговска” и постоянно й наливат бюджетни средства. Не е и особено социална, предвид цените на билетите и глобите, несъобразени с доходите и пенсиите на пасажерите.

Отговорност за хаоса в това дружество носят най-вече неговите ръководители. Също така и общинските избранници, които са като орел, рак и щука под един покрив. Правя тези обстоятелствени пояснения и разграничения за онези, а те са повечето, които не са наясно кой за какво отговаря и тутакси ще започнат да хейтят само по кметската администрация и Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. За тези гафове обаче вината трябва да е споделена.

И така, повечето контрольори съвестно и любезно си вършат работата, не бият и не обиждат - неоспорим факт. Разбира се, има и такива като побойничката от клипа. Има и други като нея, които не жалят дори възрастни и немощни хора, бутат ги, обиждат ги и се държат гаменски. От тях дружеството няма да е зле тутакси да се освободи, барабар с онези службари, които са ги назначили – заради отговорността да си подбират читави кадри, а не лумпени и истерици.

Самите глоби, са прекомерни за повечето ползватели на обществения транспорт, което опорочава и тяхната събираемост. От началото на април м.г. с нова наредба СОС вече се произнесе да се прибират по 50 лева от нередовен пасажер, който не иска да плати на място, вместо предишните 200 лева. Тази, която може да се плати на място, стана 30 лева, вместо 40-те лева, както беше дотогава.

Намаленията са козметични и проформа, защото, ако някой няма 1,60 лв. за билет, как ще извади да даде 50 лв. или 30 лв.?! Не помагат дори екипите от полицията, които ангажираха в хайките за гонение на гратисчиите. Тук възникна и друга драма – на униформените трябва да се плаща, а положението е „пари няма, бегай”!

С нова наредба наскоро съветниците узакониха и незаконният преди това билет от 1,60 лв., който софиянци плащаха и продължават да плащат. Бъркотията е пълна, както се вижда. Лошите условия на места в превоза, също. Скъпите билети и солени глоби не намаляват броя на постоянните гратисчии, защото агресивни контрольори са заети да бият баби. Но дори не поглеждат към ромските тумби, които си пътуват безплатно по традиция. А това няма как да дразни всички останали коректни и редовни пътници.

Наесен новите общински съветници не е лошо, дори е крайно време, да помислят как да рационализират контрола в подопечният си градски транспорт. Като начало могат примерно да се самокомандироват в Бургас, за да почерпят добър челен опит в тази дейност. Там простотии като тези в софийския градски транспорт отдавна няма. Гражданите край морския бряг са дисциплинирани пасажери, които не муфтят и не мамят, не се дърлят с контролата нонстоп. В автобусите им пък как не видях един циганин с кафез с кокошки, метли и кошчета за смет. Всичко е чисто и организирано, ако не вярвате – идете и вижте!

Кривиците в транспорта на София са много, няма защо да се лъжем. Но също така е вярно, че могат да се изправят. Трябва само някой да поиска. А за нас остава отново само надеждата, че тръгваме „наесен с нова песен”...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
8338 0

Свързани новини

Водещи новини