Как можем да върнем младите кадри у нас?

  • 09 май 2019 07:46

  • 1741
  • 9
Как можем да върнем младите кадри у нас?
© Кадър: БНТ

Не знаех, че хората с увреждания готвят нови протести, но нека да чуем какви са конкретните им искания, тъй като работата с тях винаги е била приоритетна за нашето министерство. Винаги сме били и ще бъдем отворени за диалог с тях и се надяваме в крайна сметка да няма нови протести. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в сутрешния блок на БНТ.

,,За хората с увреждания бе създадена нова социална услуга, която се казва "Патронажна грижа". Всички, които са самотни и имат нужда от медицинска грижа, не само от личен асистент, ще бъдат посещавани от медицинско лице до 2 часа на ден. Всяка една община може да кандидатства по тази нова социална услуга, като за целта трябва да събере целева група от минимум 50 души. Стойността на този проект е малко над един милион лева и тя би могла да обхване около 15 000 човека у нас'', обясни Русинова.

,,Държавата, министерството и обществото ни дължим много на хората с увреждания и в тази връзка знаете, че бяха приети редица консенсусни и качествени закони. Нашите амбиции са да създадем справедлива система за всички'', отбеляза тя.

Относно липсата на работна ръка у нас Зорница Русинова подчерта, че справянето с този проблем е една от водещите политики на държавата.

,,С предстоящия кариерен форум, който ще организираме в Мюнхен, искаме да покажем колко привлекателно е да се работи в България. Средната работна заплата в София е около 1600 лева. Целта на този форум в Германия е да обхване младите хора, които проявяват интерес да получат повече информация за това какво прави държавата за тяхното привличане'', посочи заместник-министърът и добави, че сред младите българи вече има сериозен процент, които искат да се завърнат в България.

,,IT сектора е един от най-динамичните у нас, освен това имаме и най-бързия темп по ръст на доходите'', допълни в заключение Русинова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1741 9

Коментари 9

Добави коментар
????

2019.05.10 | 10:06

9

Можем да ги ВЪРНЕМ САМО,като ИЗРИТАМЕ старите,които ги ИЗГОНИХА!!!

Mitko

2019.05.10 | 09:14

8

C denonosten kupon.Ne moje da gonis nqkoi godini nared i sled tova da iskas toi da se vurne.Nqma kak.

Разходите

2019.05.09 | 14:07

7

А разходите растат с по-бърз темп от приходите, и това си е по статистика. А пък поджоба се усеща още по осезаемо

Цветен Добрев

2019.05.09 | 09:22

6

Аз просто съм сигурен, че теязи хора дето са давали интервюто се изхранват от тези глупости !
Аз съм инженер вече с над 15 г. опит и ... 1600 + някой бонуси малки .....а на вън заплатите са поне 3 пъти по големи, какви ги говорят не знам.
Сега детето ми няма никакви допълнителни точки и не може да се класира в някоя ясла и какво трябва часна ...... 500-800 на месец

Я си е...... майките всички .... ще привлечете само витнамци, северно корейци и евентуално неграмотни украйнци .... зашото грамотни нама да дойдат тук.

ХанкоБрат

2019.05.09 | 09:16

5

Като се избие мюсюлманоджендърската българска шайка, въртяща ежедневни свирки на евротикви.

Емигрант

2019.05.09 | 07:59

2

И как ще привлечеш български инженер работещ в Германия на 3-4 хил. евра и наем 300-400 еврака барабар с консумативите с мизерните 1600 лв. и 800 наем в светата София БЕЗ КОНСУМАТИВИТЕ, или може би ще го привлечете с това, че за да им се роди дете на това младо емигрирало семейство там ще му гостват 2-3 бона за екипи въпреки че в България ВСИЧКИ СМЕ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ но плащаме, а за мангасарите нема никъв проблем?
Ще ми привлечето единствено уя малко да ви се посмее и нажмикне с едното му оченце! Ай сиктир да ВИ ПИКАМ И НА ДЪРЖАВИЦАТА СМОТАНА!

Емигрант

2019.05.09 | 08:44

4

Няма как да има бъдеще, колега, като живееме още в миналото! Умишлено е всичко това на България не й трябват инженери, тука съсипаха всички предприятия! Сега българските инженери работят в пробити малки чужди фирмички дето ги смачкват от работни часове без да ги обучават и да трупат опит в нещо полезно! В Германия хората ти дават шанс и ако ставаш-оставаш! Заплатата е много добра, здравеопазването е прилично и спокойствието и сигурността са най-важните! Ще пита някой за носталгията? пффф тука само мазохистите изпитват тия пикливи чувства към България! Всеки гледа да си измъкне цялото семейство за да си изживее живота НОРМАЛНО, а не с непрестанни схеми кво да купи, или да не купи, или коя сметка да плати сега и коя после, защото няма и за двете за да изкара месеца с мизерната заплата, която му остава след вноската за КРЕДИТА с който си е купил счупена кола на старо на РЕАЛНИ 100 хил км ;)

Бг инж.

2019.05.09 | 08:29

3

Аз съм български инженер, работещ в тая държава и категорично съм съгласен с колегата тук. Бъдеще за нас тук няма. Не е песимизъм. Реализъм е.

2019.05.09 | 07:58

1

ДОКАТО ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАДРИ ИМАТ ВЛИЯНИЕ У НАС НЕ МОЖЕМ.

Добави коментар

Водещи новини