Математика за идиоти

  • 07 май 2019 10:29

  • 42784
  • 0
Математика за идиоти
© булфото/архив/

Тъй като 80 процента от нас сме идиоти нека преведем новините от последните няколко седмици на прост математически език.

                Нека сметнем как за 70 хиляди евро подкуп, който не е взет, което прави грубо 140 хиляди лева – се дава затвор от 20 години плюс 15 години плюс 10 години. Общо 45 години затвор.

                А сега сметнете за грабежа над КТБ. ЧЕТИРИ милиарда. Повтарям се, ама милиард продължава да се пише с девет нули. Да видим съпоставимото колко години затвор ще бъдат наложени на виновните? Щрак-щрак на калкулатора и о шок! О, манна небесна. ЕДИН МИЛИОН двеста осемдесет и пет хиляди седемстотин и четиринадесет години. Има и остатък, с който няма да ви занимавам. Но, кой е казал, че две и две прави четири?

                Искам да чуя тази реципрочна присъда и ще започна да вярвам в българското правосъдие. До тогава предпочитам да вярвам в математиката.

                Семейство Баневи съдени за един милиард щета. Един милиард е единица с девет нули. Чух-недочух, че гаранцията на майката на Банев е десет хиляди лева, защото и тя е участвала в щетата. Може и да е фалшива новина. Вече всичко е фалшиво освен  месото в кренвиршите и разбира се натуралния мед в препарата за отпушване на канали.

                Та, от Баневи търсели някакъв си един милиард… Нека нанесем десет хиляди в 1 милиард. Получава се една стохилядна. Не процент, не промил а ЕДНА СТОХИЛЯДНА. Нека го кажем на простосмъртен език. Ако ви съдят за щети на стойност  хиляда лева, гаранцията да ви е една стотинка. Тази гаранция трябва да ви държи респектирани. Да ви притеснява.

                Синът на Арабаджиеви обаче е под гаранция за половин милион. Някак по-нормално звучи, ама съпоставено с по-горната гаранция се усеща тежък дисбаланс.

                Продължавам с математиката.

                За изнасилване и убийство - десет години. Присъдите за две убийства с изнасилвания правят едно намерение за подкуп. В същото време подкуп от 2 милиона – нищо. Ало, морето, чуваме ли се?  Направо влизаме в правосъдно-квантовата справедливост. Веднъж за 170 – 20 години, а за 2 милиона – нищо. Както и да е.

                За частна къща, която е за гости ама малко не е за гости – 280 хиляди лева. Помощи от Европа. Благородно европейско ми става. От тези пари в икономиката – 0. Нула се нанася в 280 хиляди безкраен брой пъти. Обаче има къща за 280 бона. А вие ще видите тази къща отвътре нула пъти.

                Още малко математика. Пейка на площад „Славейков“ – 10 бона. Такава била, онакава била ама е пейка.

                Обикновена пейка – 300 лева. 33 пъти по-евтино. Ама какво ли не се прави в името на красивата ни столица. За да ни е Хубаво. Не! Никой не седи зад тези сделки! Никой не печели разликите. Сигурен съм. Просто в общината всички имат проблем с числа по-големи от десет и имат страхотно извратено чувство за естетика. От това идва проблемът.

                За да ви е още по-хубаво си представете пенсионер, който яде хляб за един (защото няма пари за друго) лев върху пейка за 10 бона. Но това не е математически, а естетически проблем. Ние нека се придържаме към математиката. Тя, както ни учат математиците, никога не лъже. Виж, какво говорят политиците е друга работа.

                Сега нека повторим какво разбрахме. Две по две е три… Без ДДС, разбира се.

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
42784 0

Водещи новини