Деца се обринаха след игра на футбол край земеделски ниви в Плевенско

  • 07 май 2019 08:08

  • 3414
  • 3
Деца се обринаха след игра на футбол край земеделски ниви в Плевенско
© Нова телевизия

Деца се обринаха след игра на футбол край ниви. Хората от Долна Митрополия твърдят, че причина за алергията е пръскането с пестициди на земеделските земи. Вече не само пчеларите, чиито пчели загиват, но и местните хора в района се опасяват, че арендатори използват непозволени химикали за обработка на земеделските култури.

На 24 април се извърши нерегламентирано пръскане от земеделски производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена близост играят деца. Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе, разказа в сутрешния блок на Нова телевизия пчеларят Мирослав Маринов. Той допълни, че около 40% от пчелите му са отровени.  

В Плевенска област имаме отравяния на пчелни семейства във всички общини. Затова беше организиран и протестът на 4 май. Пръска се през деня, когато изрично е забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 1000 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец, поясни председателят на Областен пчеларски съюз-Плевен Юлиян Станчев.

Кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски каза, че само двама земеделци са предупредили, че ще пръскат.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3414 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
BateDeni

2019.05.07 | 22:48

3

Цецо Андрейски е заместник-кмет ... иначе щеше да почерпи, а виновни е наказани естествено ме няма да има след като се посочват само имената на подалият сигнал и заместник-кмета ... но не и на пръскалият но не оповестил за това земеделец, на "българският препарат", с който е пръскано, както и на другите двама земеделеца, които са уведомявали за пръсканията си!

боби

2019.05.07 | 10:11

2

На кому му пука в тази държава за неконтролираните пестициди по земеделските култури! За печалбарство тровят природата.Няма държава, няма контролни органи. На ДФ "Земеделие! проблем са им къщите за гости и апетитни земи и гори на безценица!! Алчност невиждана!

Vinsen

2019.05.07 | 08:28

1

Няма такава държава.
И до смърт да се стигне виновни няма да има.

Добави коментар

Водещи новини