Папа Франциск се срещна с католическата общност у нас

  • 06 май 2019 15:52

  • 1629
  • 6
© Министерски съвет

Трябва да бъдем внимателни в поставянето на етикети на другите хора. Днес сме изпаднали в момент на прилагателните, на етикетите. Този човек е такъв, онзи – онакъв, и т.н., а Бог не иска това. Човекът е личност, човекът е образ божий. А само Бог може да слага прилагателни. Това се отнася също и за тези, които се занимават със сплетни, заяви Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март по време на срещата си с католическата общност в България.

Хиляди са дошли днес в малкия град, за да зърнат Светия отец по време на апостолическото му посещение у нас.

"Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните. Този, който обича, не си губи времето, за да се оплаква. Той винаги вижда нещо конкретно, което може да направи. Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко. Когато си мисля за песимиста, се сещам за една хубава торта, на която той слага оцет и съсипва всичко. Песимистите съсипват всичко, докато любовта винаги отваря вратите. Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред“, посочи Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и подчерта, че оптимистът е мъж или жена, който създава надежда в обществото.

Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила със Светия отец по пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово и църквата "Св. Архангел Михаил". Площадът в близост бе изпълнен с много вярващи, дошли да зърнат височайшия гост. Там е ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност.

"Нормално е семейните двойки да се карат, но не трябва да завършват деня с война", каза още Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в словото си по време на среща с католическата общност в Раковски.

Светият отец отправи послание към семейните двойки. „Там, където има мрак, буря и трудности, Господ казва: „Мир вам“. И не само го казва, а създава мир. Винаги съм казвал на брачните двойки да не се карат, но дори и да го правят, това не е чак такъв проблем, защото е нормално хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно скарване, дори и чинии хвърчат. Не е проблем и това, стига да се помирят преди да свърши денят. Никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на следващия ден е много опасна“, обясни Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

Той добави, че един жест на любов е достатъчен, за да има мир в семейството. „Църквата е майка, а майките отговарят на въпросите на децата си с майчиното си сърце. Такава майка е и църквата – припознава нашите проблеми и ги решава. Тя е майка, която ни приема такива, каквито сме дори и с нашите грехове. Не ви ли се струва прекрасно да имаме една такава майка? Затова никога не трябва да се отдалечаваме от църквата. Защото колкото повече се отдалечаваме, толкова повече образът на църквата ще се превръща в мащеха“, каза още Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и подчерта, че църквата е дом, ключът за който винаги стои на вратата.

На входа на църквата Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се спря при хората и ги поздрави.

За срещата в храма бяха допуснати да присъстват над 750 вярващи от различните енории и движения на Римокатолическата църква у нас, които имат специални пропуски за събитието.

Срещата с католическата общност в кв. Секирово не е литургия, а е по-свободен и разчупен разговор, на който Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще отправи послание към вярващите тук и по света. Поканените да присъстват на срещата са представители на всички енории в страната и са пропорционално разпредели в зависимост от големината на енорията, като от Раковски те са около сто.

В Раковски е най-голямата католическа общност у нас, освен тук по-големи общности има в София, Пловдив, Калояново и Белене.

За историческото посещение на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия местен художник Бойчо Котов. Неговата творба бе избрана след специален пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с различни техники и похвати църквата "Пресвето сърце Исусово" и площада пред нея. На картината художникът е нарисувал някои от символите на Раковски, като празникът "Кукове", герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещение на папата "Мир на земята".

Днес от рано сутринта Раковски осъмна с огромни заграждения и изключителни мерки за сигурност.

По-рано Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отслужи Света литургия с първо причастие за 242 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1629 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.05.07 | 10:19

6

Юдейски пратеник за съсипване на православието !!!!

2019.05.07 | 10:18

5

ГОЛЯМ ПРАЗ !!!

ШИБАНИЯ САТАНИСТ

2019.05.06 | 17:44

4

ДОЙДЕ СЪС МИСИЯТА ДА НИ НАТРЕСЕ ГАДНИТЕ ГЛАВОРЕЗИ-ДЖИХАДИСТИ КАКВИТО СЪЗДАДОХА ВЪВ СИРИЯ.ВАТИКАНА ИМА МИЛИАРДИ ,БАНКИ И ТЕРИТОРИИ-ДВОРЦИ КЪДЕТО ДА НАСТАНИ ТЕЗИ ИЗРОДИ.НО УВИ ПЛАНЪТ Е ДРУГ ЗА ЕВРОПА.

Шефът на шпионската централа Ватикана

2019.05.06 | 16:35

3

дойде да се убеди колко сме зле след седсарския преврат с помощта на ЦРУ и Ватикана. Да му покажат Болдуиновата кула в Търново да види какво правим развратните йезуити като него.

ХанкоБрат

2019.05.06 | 16:13

2

Сатаната дошъл да ни рекламира брадати майки, ЛБГТ и Пакта за миграция на ООН.

дам...

2019.05.06 | 16:07

1

само да не ми се натресе довечера на купона, баси....не мога да ги изхраня тези....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини