Гощават папата с кисело мляко и родни зеленчуци

  • 03 май 2019 12:22

  • 627
  • 1
Гощават папата с кисело мляко и родни зеленчуци
© Getty Images

Той е папа на малките, на смирените, на бедните, на скромните. Така че всичката тази подготовка върви в този дух - на скромност, на семплост и най-вече на радост. Такъв ще бъде и обядът за Негово Светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Това разказва сестра Елка от манастира на францисканките "Света Елисавета" в град Раковски.

Четири сестри мисионерки ще гостят папата в салона на манастира с ястия с български пресни зеленчуци и кисело мляко, любимо на Негово Светейшество още от времето в родната Аржентина, пише в. "България Днес".

Въпреки че менюто, което ще опита Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март на родна земя, се пази в тайна, Светият отец ще хапне скромно, както прави и във Ватикана. "Ние ще се погрижим за този обяд с помощта на доброволци, на няколко готвачи, които ще дойдат да ни помогнат. Папата е един семпъл човек и много скромен. Така че обядът е в неговия стил - семпъл и скромен", разказа още сестра Елка. За ястията Негово Светейшество ще си служи с прибори, използвани от предшественика му папа Йоан XXIII, разказаха още от францисканския манастир.

Скромно ще се наложи и на столичани да посрещнат Негово Светейшество по време на престоя му в София. На поклонниците и на обикновените любопитни е напълно забранено да носят в чантите си парфюми, докато трае визитата на папата в България. Разбира се, ако искат да са на мястото на събитията с участието на Светия отец, предупредиха от правителствената информационна служба. На събитията на папата в София на гражданите е напълно забранено да носят парфюми, бутилки, оръжие и дори обемисти чанти. Чадърите са позволени, тъй като се очаква дъждовно време. Любителите, които искат да заснемат визитата с дрон, пък ще бъдат санкционирани, а устройствата - сваляни от небето, защото снимането с модерната напоследък техника от въздуха е напълно забранено.

За спазване на реда освен българските служби за сигурност ще следят и части от швейцарската гвардия на Негово Светейшество, които вече пристигнаха на родна земя.

Прочутият папамобил, с който Светият отец ще направи почетна обиколка на площад "Батенберг" в неделя следобед, също вече е в България. Службите пазят в тайна какъв автомобил е избрал за почетната обиколка Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, тъй като прочутото возило рядко е едно и също. Негово Светейшество се е придвижвал на почетни обиколки както с италиански "Фиат", така и с "Шкода". "Колата е нужна, за да се върши работа. Ако искате луксозен автомобил, само се замислете колко деца умират от глад по света", казва Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. И за разлика от предшественика си папа Бенедикт XVI не иска колите му да имат бронирани корпус или стъкла. Смята, че това го разделя от хората. И въпреки че посещава Ирландия с "Шкода", Негово Светейшество показва ясно, че това е истински папамобил. Всъщност колите са три. С три различни регистрационни номера. Единият е 182-С-1979 - в памет на посещението на Йоан Павел II през 79 година. Другият е 182-С-2018, с годината на визитата на самия Франциск, а третата е с номер 182-Д-9093, в който последните четири цифри, преобразувани в букви, изписват папа на английски език. След визитата в Ирландия Светият отец настоява колите да се продадат за благотворителност.

У нас Негово Светейшество също ще направи прочутата обиколка с папамобила. Въпреки роптанието на Светия синод Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще влезе в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще се помоли пред олтара, посветен на светите братя Кирил и Методий. Светият отец ще прекара известно време в мълчалива молитва, докато папската свита ще остане права зад него.

Във втория ден от визитата си наместникът на Бога на земята ще посети бежанския лагер във "Враждебна" по инициатива на асоциация "Каритас", католическа организация, която от 25 години се грижи за онеправданите в България. След това ще отпътува за Раковски, където освен обяд ще има и тържествена литургия на италиански и първо причастие за над 250 български дечица с католическа вяра. Финалът на посещението на Негово Светейшество е с молитва за мир между всички вероизповедания отново в София. Всички молитви Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще чете на италиански език. Желаещите да зърнат Негово Светейшество трябва да пристигнат на местата, на които ще е Светият отец три часа преди събитието. Дали се тревожи папата, че нещо може да му се случи? Категорично не.

"Вярно е, че всичко може да се случи, но нека си кажем, на моята възраст нямам много за губене", заяви Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за испанския вестник "Лавангуардиа".

Последвайте канала на

Novini.bg
627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
данъкоплатец

2019.05.03 | 13:33

1

Високо бюджетен маскарад,който ще ни струва солено на нас -данъкоплатците,но не и на тези,с по 6 апартамента.

Добави коментар

Водещи новини