Полиция и пожарна на крак по време на Великденските празници в Пловдивско

  • 26 април 2019 07:18

  • 427
  • 0
Полиция и пожарна на крак по време на Великденските празници в Пловдивско
© Булфото/архив

Всички полицейски и протовопожарни служби на ОД на МВР - Пловдив ще бъдат ангажирани с охраната на обществения ред по време на Великденските празници от 26 до 29 април. Това каза директорът на полицията в града старши комисар Атанас Илков. С акцент в тази дейност ще бъдат Бачковският манастир, където се очаква изключително струпване на богомолци, и всички останали храмове на територията на областта.

Служителите, които обезпечават сигурността и обществения ред, ще проверяват всички лица със съмнително поведение, ще имат изострено внимание по отношение на видимо изоставени пакети и багажи и няма да допускат паркиране на автомобили в близост до храмовете. Към местата, където са планирани празнични тържества, няма да се допускат хора употребили алкохол или наркотични вещества. Ще бъдат изземани всички остри предмети, които биха застрашили по някакъв начин живота и здравето на хората.

За Бачковската обител е създадена специална организация за безпроблемното извършване на литийното шествие на 29 април /втория ден на Великден/, за което са ангажирани и служители на "Пътна полиция".

Целта ни е, посочва Илков, да не допуснем през тези дни дискомфорт за хората, дошли на поклонение на чудотворната икона на Света Богородица. И през трите дни на манастира ще има дежурен противопожарен автомобил.

От полицията предупреждават всички граждани в големите търговски обекти и местата с много хора да бъдат внимателни и да пазят личния си багаж от джебчийски кражби. Относно домовите кражби Илков напомня на гражданите, които ще пътуват по време на празниците, да не оповестяват това, да затворят добре врати и прозорци, с което биха затруднили лицата, които имат престъпни намерения. Би било добре, допълва полицейският директор, да не се оставят в домовете големи суми пари и други ценности.

Атанас Илков е категоричен, че по отношение на пътната безопасност ще има създадена организация, която ще гарантира безопасността на всички пътуващи по пътищата на Пловдивска област. Като допълнение служители на КАТ ще помагат на колегите си на всички входно-изходни артерии на Пловдив, с което ще се осигури възможно най-добрата автомобилна пропускливост.

В осигуряването на ред, дисциплина и комфорт за хората са ангажирани всички налични технически средства и сили на "Пътна полиция", добави инспектор Ботьо Гиргинов. Той обяви, че служителите на реда ще бъдат безкомпромисни по отношение на всички нарушители на Закона за движение по пътищата или създават предпоставки за катастрофи и пътни инциденти. Независимо от ангажираността, Ситуационният център е създаден така, че много бързо да се прехвърлят сили и средства от едно място на друго, каза още Гиргинов и допълни, че ще се използва и мобилността на служебните мотоциклети от звено "Сигма".

"Синя зона" в Пловдив няма да работи по време на празничните дни, но това не пречи всеки един от нас поне през тези дни да остави колата си за придвижване към църквите, добави инспекторът. Той предупреди, че на тел. 112 се подават сигнали, когато има рискови ситуации. Полицейските сили ще бъдат така разстановени, че ще могат да реагират на всяка необходимост.

По отношение на противопожарната служба инспектор Петър Тасков съобщи, че през последните дни са извършени проверки в 148-те църкви, параклиси и манастири, намиращи се на територията на Пловдивска област. Констатирани са и са издадени предписания за отстраняването на 43 нарушения, като повечето от тях определи като организационни. Тасков напомни гражданите да бъдат внимателни на местата, където ще има много хора и където се палят свещи, както и при пренасяне на същите към домовете.

Последвайте канала на

БТА
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини