Йорданка Фандъкова ще посети Курилския манастир „Св. Иван Рилски“ на 25 април

  • 24 април 2019 17:36

  • 353
  • 1
Йорданка Фандъкова ще посети Курилския манастир „Св. Иван Рилски“ на 25 април
© Булфото (архив)

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска ще посети на 25 април в 13.00 часа Курилския манастир „Св. Иван Рилски“, за да провери реставрационните дейности.

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Реставрацията на стенописите се извършва със средства, осигурени от Столичната община. В утрешния ден на Велики четвъртък деца от район Нови Искър ще боядисват яйца в двора на манастира.

Курилски манастир „Свети Иван Рилски“ е основан през Х век. Намира се на територията на район „Нови Искър“ – Столична община и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност. През 2013 г. започва поетапна реставрация на ценните стенописи в храма. Освен започналата реставрация са изградени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария.

Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство. Манастирският комплекс ежедневно е посещаван от поклонници, ученици и десетки туристи – български и чуждестранни. Всички те са силно впечатлени от това свещено място с дълга история.

С решение на Столичен общински съвет са осигурени средства в размер 51 556 лв. от бюджета на Столична община за довършване на реставрацията на ценни стенописи в Курилски манастир „Св. Иван Рилски“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Choky Ice

2019.04.24 | 18:24

1

Mmmmmirizliiiiva E...

Добави коментар

Водещи новини