Свободия има бол, закони – на парче, справедливост – йок

  • 22 април 2019 15:02

  • 5698
  • 0
Свободия има бол, закони – на парче, справедливост – йок
© Булфото

Остри спорове възпламениха общественото пространство и социалните мрежи по повод старта на делото за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Жестокият й убиец Северин Красимиров от ромската махала в Русе, ще бъде съден по бързата процедура. Той ще избегне доживотен затвор без право на замяна, каквато присъда поиска прокуратурата.

Това стана повод хиляди граждани да възроптаят, че законите у нас се правят в изгода на престъпниците, а не на техните жертви. Три са обвиненията срещу Северин Красимиров - за блудство, за изнасилване и за убийство по особено жесток и мъчителен начин.

Близките на жертвата поискаха и близо половин милион лева кръвнина. Което на практика означава, че ще вземат цървулите на босия, тъй като призналият злодейството си няма откъде да събере толкова пари накуп. Видя се от репортажите къде и как е живял досега. Дори да се държи послушно в затвора и да му дават работа, пак едва ли ще събере поисканата сума.

Важно е още в началото дебело да се уточни: Съдът няма право да откаже поискано от адвокат съкратено съдебно следствие.

Това приеха депутатите през 2010 година като поредно изменение в Наказателния кодекс. „Когато подсъдимият признае изцяло фактите по обвинителния акт и самопризнанията му се подкрепят от събраните при разследването доказателства, съдът няма да прилага автоматично чл. 55 от Наказателния кодекс (при условията на изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства) и да налага наказания под мининума, а ще редуцира само с една трета (1/3) определеното по общия ред наказание лишаване от свобода”.

Впрочем, ето тук можете да видите колко пъти и как е променян НК от създаването му преди 51 години досега. На първата страница са избраени всички изменения на кодекса, а някои години са правени по няколко. С прости думи – прилича на пачуърк от кръпки върху кръпките. Според един от най-добрите юристи у нас по наказателно право – преподавателят в СУ проф. Пламен Панайотов, е крайно време да се направи чисто нов Наказателен кодекс, вместо да се ползва досегашният.

Така постъпиха неотдавна комшиите ни на Север, които ни задминаха в борбата с корупцията. И в Румъния кърпиха над 300 пъти своя НК, но накрая им просветна, че повече с дрипи не могат да се покриват и си направиха чисто нов закон за съвременната битка с престъпниците.

Да се върнем обаче у нас, при нашенските дрипльовци. Тъй като призналият си убийството Северин има натрупани няколко обвинения по случая, то присъдата му се очаква общо да надскочи 30 години затвор. Това прогнозира дългогодишен наказателен съдия пред „Новини.бг.”, пожелал анонимност по обясними причини.

Такава присъда за едни би била напълно достатъчна и справедлива. Още повече, както ми сподели преди години покойният вече бивш правосъден министър Петър Корнажев - на 7-та година в затворите, животът на осъдените вече си е заминал, преминал е в едни други измерения...

Привържениците на Старозаветното „Око за око, зъб за зъб” смятат, че такава възможна присъда не е достатъчна и справедлива. Ясно е едно – пълно възмездие за стореното зло няма как да има, защото каквото и да си говорим и пишем, Виктория е мъртва, а убиецът й не е.

Този зловещ криминален случай бе раздухван на воля и до откат у нас, използван манипулативно от някои политически партии и медии, дори докладван на международното НПО „Репортери без граница”. В резултат и на тази заблуда, ни поставиха за пореден път на 111-то място в класацията за „липса на свобода на словото”. Въпреки че у нас очевидно има не просто свобода, а свободия на словото. И остър дефицит на читави закони и справедливост.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5698 0

Водещи новини