През 2018 година смъртните случаи при трудови злополуки са 92 

  • 22 април 2019 14:24

  • 177
  • 0
През 2018 година смъртните случаи при трудови злополуки са 92 
© Novini.bg

Всеки ден 7500 души в света губят своя живот, ходейки на работа. Смъртните случаи в България са намалели от 94 на 92 през миналата година. Това е заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно със стотици синдикалисти, работодатели и министъра на труда и социалната политика е почел паметта на загиналите работници пред сградата на КНСБ, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. 

"Все пак на всеки четири дни един работник в България умира", е посочил още Димитров, цитиран в съобщението. Той е припомнил, че в резултат на професионални заболявания и трудови злополуки в ЕС всяка година умират 200 000 души, като 52 на сто от случаите са свързани с онкозаболявания.

КНСБ настоява втора година правителството да приеме мерки за защита от канцерогенни мутагени на работните места у нас и да се приемат необходимите мерки за защита на работниците от тази, очевидно убийствена болест, е припомнил Пламен Димитров.

По данни на НОИ трудовите злополуки в страната са колкото миналата година. Близо 2 млн. дни са загубени за българската индустрия в резултат на това.

Трудовите злополуки за 2018г. са 2914, а през 2017 г. - 2911.

Най-много нарушения има на разпоредбите за здравословен труд в строителството, търговията на дребно, ресторантьорството, и т.н. На второ място са нарушенията на безопасността на работното оборудване, а на трето - на нарушение на нормите на хигиена, в т.ч. измерване на факторите на работната среда, осигуряване на лични предпазни средства, не се извършват специализирани медицински прегледи на служителите и др.

По-късно са били раздадени наградите "Прометея". Призове за безопасни условия на труд да получили столичната Финансово-стопанска гимназия, Национален дворец на културата - НДК и Strabag.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини