На 20 април 1984 година Христо Проданов изкачи Еверест

  • 20 април 2019 11:30

  • 4363
  • 4
На 20 април 1984 година Христо Проданов изкачи Еверест
©

"Аз съм на върхa!" Тази фраза, която алпинистите от българската експедиция чуват по радиостанцията в 18:15 ч. местно време в базовия лагер, ознаменува цяла поредица от забележителни събития.

Христо Проданов не само става първият български алпинист, който изкачва Еверест, но успява да достигне върха сам - едва четвъртият алпинист в историята с такова постижение. При това без кислороден апарат. И то по най-трудния и дълъг път - западния склон, наричан още "Жестокия път", пише nationalgeographic.bg

Българинът изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Tой е и алпинистът, преодолял най-голяма денивелация за един ден. И освен всичко гореизброено, Христо Проданов е и първият човек, изкачил Еверест още през април - твърде рано за обичайните атаки на върха.

Изтощителното изкачване към върха е продължило повече от 12 часа. На самия връх българинът остава 33 минути. На колегите си в базовия лагер съобщава по радиостанцията, че на върха няма нищо - само една малка пирамида от четири съветски кислородни бутилки и съветското знаме. Взима малко парченце от знамето и започва слизането по същия маршрут.

След около два часа и половина радиостанцията отново изпуква и Христо Проданов съобщава, че търси място да нощува. В района има буря, а температурата е под минус 40 градуса. Мястото, наречено „Зоната на смъртта”, е на около 8 600 - 8 700 метра надморска височина.

На следващия ден, 21 април, атмосферните условия се влошават, а Проданов вече трети ден е без кислородна бутилка на височина над 8 000 метра, без палатка и без спален чувал. Последното му обаждане по радиостанцията е в 19:45 часа на 21 април.

Въпреки че още сутринта към предполагаемото местоположение на Христо Проданов са тръгнали спасителни екипи от български алпинисти и шерпи, те така и не успяват да открият колегата си.

Людмил Янков се оказва най-близо до Проданов и дори открива раницата му, но не и самия Христо.

Христо Проданов не успява да се завърне от върха и завинаги остава на Еверест. Посмъртно е награден с орден "Герой на Народна Република България".

Последвайте канала на

Novini.bg
4363 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
В е л и к и я

2019.04.20 | 16:35

4

Абе такъв издържлив мъж няма никога да се роди , не само в БГ а изобщо .. Герой си е и това е ..!

Гост

2019.04.20 | 14:15

2

Честно казано , не виждам нищо геройско в това да рискуваш живота си за да докажеш на света колко си корав и как въпреки рисковете си преодолял някакъв връх, че даже и без кислородна маска (даже още по геройско).
За мене са герои българите в чужбина които спасяват семействата си в България от мизерията. Герои са трудещите се и в България, които въпреки всичко продължават да се борят с честен труд да я има тая държава. Герои са майките, които дават бъдещето на света..... има много герои, но не и алпинистите...

2019.04.20 | 16:16

3

ЕМИ ТОГАВА ЛУЧЕЦ ЕЖ, ВОДИЦА ПИЙ, ЧЕ ТО ПОГЛЕЖ - ДИЙ ВОЛЕ, ДИЙ ХАХАХА

Българин

2019.04.20 | 11:59

1

Герои
Също както в сегашно време на земята стъпили "нашите български юнаци"с които са се гордее държавата с беззаконието и реда които създават

Добави коментар

Водещи новини