Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та

  • 18 април 2019 11:01

  • 523
  • 0
Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та
© Pixabay

Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени според „Активни потребители“, предава репортаж на Нова тв в "Здравей, България".

Проучването показва, че в козунаците има средно по 6 Е-та. От тази седмица на пазара започват проверки и от Агенцията по храните.

В 11 от 16-те проверени козунаци липсва поне една от основните съставки – слага се яйчен меланж, суроватка или палмово масло вместо яйца и мляко. Жълтеникавият цвят се получава от оцветители, а не от жълтъка на яйцето.

Според пекар 2 яйца, 150 гр захар, 100 мл мляко и труда на човека, който се занимава с това 6 часа, няма как да струва 1,50 лв. Евтината цена е или за сметка на вложените продукти, или за времето за втасване.

От БАБХ обаче успокояват, че това са позволени и неопасни Е-та. Изследване в специална лаборатория в Столичната здравна инспекция на няколко вида бои за яйца показва, че в тях има изкуствени оцветители, но те са разрешение – Е-102, Е-110, Е-122, Е-131, Е-133.

Всяка една боя за яйца е безвредна за директно консумирани храни, успокояват от Агенцията за храните. Според диетолози обче въпреки това има рискове: астма, кашлица, ринит, гастрит, алергична хрема, хиперактивност. Най-опасният цвят бил синият. Особено внимателни трябва да сме към Е-тата от 102 до 145.

Последвайте канала на

Novini.bg
523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини