Създава се Общински културен институт за модерни изкуства, реши СОС

  • 15 април 2019 14:34

  • 180
  • 0
Създава се Общински културен институт за модерни изкуства, реши СОС
© Novini.bg (архив)

На комисията по култура и образование към Столичния общински съвет бе гласувано създаването на Общински културен институт "Топлоцентрала", който да подпомага и популяризира развитието на съвременните изкуства. Това съобщиха от Столичния общински съвет.

Предстои да бъде избран управителен съвет и ръководители на новото пространство за култура. Близо 5,5 млн. лева са предвидени от бюджета на Столична община за проектиране и реконструкция на института. Вносителите на доклада - председателят на комисията г-жа Малина Едрева и ресорният зам.-кметът доц. Тодор Чобанов представиха проекта пред колегите си. През 2014-а година Столична община посочва различни пространства, подходящи за изграждането на такъв център.

По време на срещата на Международната мрежа за съвременни перформативни изкуства е избрана бившата топлоцентрала при НДК. В резултат на това и след множество обществени обсъждания и срещи с артистичната гилдия, през 2018-а година започват действия за реконструкция на сградата и превръщането ѝ в Център за изкуства и култура. Той ще разполага с многофункционална зала, камерна зала за представления и други артистични събития, зала за визуални изкуства, многофункционални пространства за срещи, споделена работа, творчество и прекарване на свободното време, резидентна част за творци - място за настаняване и престой на гостуващи творци, административно-офисни пространства, обслужващи помещения, комуникационни площи, помещения за инженерни системи и инсталации, паркова среда, площадни пространства и сцена на открито разположени в имота, преливащи към парковата среда в близост.

Последвайте канала на

Владимир Василев
180 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини